Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poznáme tajomstvo čínskej dlhovekosti: Nič, čo by sme nezvládli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wordpress.com)

ČCHENG-MAJ - Prežili vojny a hladomory a mnohí z nich stále bývajú v chatrčiach bez kúrenia a s niekoľkými juanmi na deň. Aj tak sa ale títo Číňania dožívajú vysokého veku, jedného z najvyšších na svete. Ako je to možné? Vďačia tomu kombinácii viacerých vecí.

Kantón Čcheng-maj tvoria dediny roztrúsené v pomarančových hájoch na tropickom ostrove Chaj-nan, najjužnejšej provincii Číny. Na 560 000 obyvateľov tu pripadá viac ako 200 storočných, čo je jeden z najvyšších podielov na svete. Najmenej traja z nich sú dokonca "superstoroční", čo znamená osoby staršie než 110 rokov. Takých ľudí je na celom svete sotva 400.

Li Hľa-ču, ktorá sa narodila v roku 1900, teda jedenásť rokov pred pádom posledného čínskeho cisára, je jednou z nich. Každý deň vychádza zo svojej malej izbičky a pozoruje kačice na rodinnej farme. Úradníci jej pred časom odovzdali čestnú medailu za dlhovekosť. Spolu s ňou jej patrí mesačne 500 jüanov (cca 62 eur) a lekárska starostlivosť zadarmo.

Čcheng-maj má niekoľko spoločných znakov s inými regiónmi považovanými za "prístavy dlhovekosti", a to na Kube, na gréckych ostrovoch, v Japonsku či v Kostarike. Sú to dôraz na rodinu a životný štýl vyznačujúci sa fyzickou námahou a stravou bohatou na ovocie a zeleninu.

V čase, kedy Čína prechádzala historickými zvratmi - od japonskej invázie po komunistický režim, od plánovaného hospodárstva po otváranie sa svetu - väčšina obyvateľov Čcheng-maj pokračovala v tom, čo robila vždy, v obrábaní polí.

"Nikdy som nešportoval, ale zato som ťažko pracoval na poli," zdôrazňuje 86-ročný Wang Kchaj-lu, ktorý so svojou manželkou žije veľmi skromne. Ich domček je jednoducho vybavený nábytkom a Wang musí pumpovať vodu zo studne, aby mohol zaliať záhradku.

Podľa Jennifer Holdawayovej z americkej Rady pre sociálny výskum (SSRC) je kľúčovým faktorom v dlhovekosti čínskych obyvateľov ústredné postavenie poľnohospodárstva v bežnom živote. "Nie je tu veľa priemyslu, tropické podnebie je príjemné, majú tú dostatok ovocia a zeleniny a pôda je tu bohatá na selén. V takomto prostredí človek nepotrebuje veľa, aby sa cítil dobre. Stačí jednoduché bývanie, sieť proti moskytom a niekoľko blízkych ľudí okolo seba," vysvetľuje bádateľka.

Miestni obyvatelia pripisujú svoje železné zdravie aj alkoholu. Sü Jü-che, ktorý má podľa povolenia na pobyt 104 rokov, prehlasuje, že si denne dáva niekoľko pohárov miestnej pálenky z obilia. "Pijem alkohol každý večer, ale len trochu. Zahrieva ma," tvrdí muž, ktorý má 31 detí a vnúčat.

Experti sa zhodujú v tom, že na dlhovekosť má priaznivý vplyv aktívny spoločenský život. To sa v Čcheng-maj potvrdzuje. Starí ľudia sa každé ráno schádzajú pri šálke čaju, muži hrajú karty a ženy sa rozprávajú alebo počúvajú staré operné nahrávky.

Podľa štúdie miestneho výboru Komunistickej strany Číny vysvetľuje dlhovekosť obyvateľov Čcheng-maj ich pracovitosť a zvyk čoskoro chodiť na lôžko a skoro ráno vstávať. 113-ročná Li Aj-ču dodáva, že tajomstvom dlhého života je aj veľa arašidového oleja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu