Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrela najstaršia Slovenka (†108): Čiperná starenka mala troch manželov a osem detí

Anna milovala čokoládu a bryndzové halušky
Anna milovala čokoládu a bryndzové halušky (Zdroj: Piešťanský denník)

VRBOVÉ - Najstaršia obyvateľka Slovenska Anna Balášová z Vrbového zomrela vo veku 108 rokov. Posledná rozlúčka s ňou bude dnes na cintoríne v Piešťanoch. Informoval o tom Ľubomír Bosák z Mestského úradu vo Vrbovom.

Rodáčka zo Smrečian prežila veľmi pestrý život, mala troch manželov a osem detí. Z veku si nič nerobila, druhýkrát sa vydávala ako 54-ročná a tretíkrát ako 67-ročná Od jej deväťdesiatky sa o ňu obetavo starala najmladšia dcéra Pavlína Matavová (65) s manželom Ladislavom (67).

Svoje 108. narodeniny oslávila najstaršia Slovenka začiatkom decembra. O žiadnom recepte na dlhovekosť nikdy nehovorila, mala však veľmi rada sladkosti a na jej stole nesmel chýbať olej, ktorý si pridávala do všetkých jedál. Milovala bryndzové halušky a čokoládu.

Jej zdravotný stav sa začal prudko zhoršovať krátko po jej stovke, kedy utrpela úraz, keď išla v noci potajomky maškrtiť sladkosti z vianočného stromčeka. Ako informoval Piešťansky denník, posledné mesiace starenka žila vo vlastnom svete a väčšinu času prespala.

Anna Balášová sa podľa rodného listu narodila 6. decembra 1904, podľa občianskeho preukazu však až o deň neskôr. Deň 7. december ako dátum jej narodenia eviduje aj matrika vo Vrbovom. Detstvo a mladosť prežila na Liptove, väčšinu života však strávila v okolí Piešťan. Lucia Garajová z ministerstva vnútra potvrdila, že podľa Registra obyvateľov bola najstaršou obyvateľkou Slovenska.

 

Anna Balášová sa podľa rodného listu narodila 6. decembra 1904, podľa niektorých dokladov o deň neskôr. 7. december ako dátum narodenia eviduje aj matrika vo Vrbovom. Pochádza zo Smrečian v okrese Liptovský Mikuláš, detstvo a mladosť prežila na Liptove. Neskôr sa presťahovala do okolia Piešťan. O tom, že prežila pestrý život svedčí aj to, že mala osem detí a troch manželov. Vydávala sa dokonca aj ako 54- ročná a neskôr aj ako 67-ročná

Babička si posledné mesiace žila vo svojom vlastnom svete, väčšinu času prespala. Keď sme ju ale na Mikuláša fotili, otvorila oči a na chvíľu nám zapózovala.

Jej dcéra Pavla (65) a zať Ladislav Matavovci (67) sa o ňu vzorne starali od 90. roku jej života, kedy si ju vzali z Moravian nad Váhom, kde žila v rodinnom dome a starala sa o záhradu aj hydinu.

Babička mala tvrdý koreň. Narodila sa v Smrečanoch na Liptove. A hoci v rodnom liste má dátum narodenia 6. december, ostatné dokumenty vrátane občianskeho preukazu hovoria o tom, že uzrela svetlo sveta až 7. decembra 1904. Milovala čokoládu a bryndzové halušky.

- See more at: http://www.piestanskydennik.sk/rubriky/spravy/aktualne/zomrela-108-rocna-anna-balasova-z-vrboveho-12247/#sthash.A13QWAqB.dpuf



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu