Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Príbeh malej Zojky pokračuje: Dievčatku diagnostikovali ďalšiu poruchu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Martina Šágová)

LUČENEC - Pre rokom sme písali o smutnom príbehu malej Zojky, ktorá sa narodila predčasne a s poruchou základných životných funkcií. O pár dní po narodení dievčatko prekonalo nebezpečné krvácanie do mozgu. Viacerí z vás sa vtedy rodine malej Zojky rozhodli pomôcť a práve vďaka tejto ich podpore a starostlivosti rodičov dnes Zojka chytí do rúk hračku a dokáže poslať pusu.

Zojka sa narodila v 25. týždni tehotenstva so závažným nedokrvením mozgu, v dôsledku ktorého musela byť resuscitovaná. Čoskoro nasledovalo ťažké krvácanie do mozgu, poškodenie očných nervov a detská mozgová obrna. Prvé mesiace svojho života strávila maličká Zojka v nemocnici, z toho niekoľkokrát v narkóze, pretože absolvovala zložité neurochirurgické operácie. Odvtedy musela podstúpiť niekoľko liečebno-rehabilitačných pobytov.

Príbeh malej Zojky pokračuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív M. Š.)

„Dnes má Zojka 2 roky a 3 mesiace. Pred rokom sa ešte nedokázala pretočiť, neudržala si hlávku, nechytila si do rúk hračku, jej pohľad stále smeroval smerom dolu. Dnes sa už pretáča jedna radosť. Držanie hlávky síce nie je stopercentné, ale podstatne sa zlepšilo. Samostatne ešte sedieť nedokáže, ale s oporou chvíľku vydrží, pričom sa zapiera o rúčky,“ hovorí mama Zojky Martina Šágová, ktorá sa o Zojku stará 24-hodín denne. Aby Zojka mohla napredovať, rodina potrebovala peniaze. Keď Zojka začala rehabilitovať, zobrali sme si úver, neskôr sme predali auto a kúpili lacnejšie, aby mohla ísť na ďalší rehabilitačný pobyt,  pomohli a pomáhajú nám starí rodičia. Oslovili sme nadácie, zbierali sme Zojke 2 % z dane.  Vďaka tomu sme v týchto dňoch na ďalšom rehabilitačnom pobyte a Zojka prvýkrát cvičí v špeciálnom obleku, pokračuje pani Šágová.

Príbeh malej Zojky pokračuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martina Šágová)

Vďaka intenzívnym cvičeniam a snahe celej rodiny robí Zojka pokroky. Ale aj po duševnej stránke reaguje Zojka čoraz viac ako normálne dieťatko – „vie napríklad ukázať aká je veľká, poslať pusu a hoci nepovie ešte ani slovko, pevne veríme, že raz aj tým prekvapí,“ nádeja sa Zojkina mama. Dokonca sa zlepšilo aj Zojkino zrakové vnímanie. Po dvoch rokoch sa pozrela svojim rodičom prvý raz do očí.

Príbeh malej Zojky pokračuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martina Šágová)

Čo sa však týka diagnóz, posledné výsledky magnetickej rezonancie rodičov nepotešili. Lekári jej diagnostikovali cerebelárnu hypopláziu, čo znamená, že nemá dovyvinutý malý mozog, ktorý zodpovedá za koordináciu pohybu a udržanie rovnováhy. Znamená to, že Zojka bude potrebovať ešte častejšiu rehabilitáciu. „V jej veku je mozog ešte plastický a tá časť mozgu, ktorá je nepoškodená a funkčná, má schopnosť prevziať funkciu tej časti, ktorú má poškodenú, resp. ktorá nebola vyvinutá,“ povedali Zojkinej mame lekári, ktorá nestráca vieru v zlepšenie.

Zojka by potrebovala aj rôzne stimulačné pomôcky, doplnky výživy, doplnkové terapie, hoci rodina pre Zojku z finančného hľadiska urobila všetko, čo bolo v jej silách. Veľmi by som si napríklad teraz priala zabezpečiť Zojke špeciálny kočík. O príspevok od štátu môžeme požiadať až keď bude mať tri roky. To znamená čakať takmer rok,“ poznamenáva mama Zojky. A práve tento rok môže byť pre Zojkin vývin rohodujúci.

Príbeh malej Zojky pokračuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martina Šágová)

Martina Šágová si váži každú pomoc pre malú Zojku: Veľmi by som sa chcela poďakovať všetkým, ktorí ste sa po prečítaní príbehu, uverejnenom v septembri minulého roku, rozhodli mojej dcére Zojke pomôcť.“ Vďaka tomu mohla Zojka absolvovať rehabilitačný pobyt v ADELI centre v Piešťanoch a  rehabilitačný pobyt zameraný na bobath koncept. 

Takýto je náš svet a náš život. Na jednej strane prežívame radosti z pokrokov a na druhej strane stále zápasíme a boríme sa s financiami. Nemáme plány ani sny vlastniť materiálne veci, neriešime drahú dovolenku alebo to, čo si kúpime, hovorí Zojkina mama a dodáva, že „ plány, sny a ciele rodiny sa sústredili na jedinú vec a tou je pomôcť dcére k čo najplnohodnotnejšiemu životu. Dosiahnuť maximum, ktoré sa pri jej diagnózach dosiahnuť dá. Všetkým Vám, ktorí nám na ceste za naším cieľom pomáhate, patrí naša úprimná vďaka. Dávate nám svojou pomocou nádej, že sa Zojka opäť posunie o krok vpred. 

Kontaktné údaje:

Martina Šágová

tel. č.: 0944571841

e-mail: marsa1105@gmail.com

č. účtu: 0059284677/0900

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu