Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Intolerancia laktózy: Ako s ňou bojovať?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Nepríjemné pocity pri trávení môžu súvisieť s intoleranciou laktózy. Tento neduh v súčasnosti trápi veľké množstvo ľudí. Ak máte podozrenie, že k nim patríte i vy, nová kniha z vydavateľstva NOXI je pre vás ako stvorená.

Autorka Doris Fritzsche sa napriek tomu, že je lekárka, vyjadruje veľmi prirodzeným a zrozumiteľným štýlom, vďaka ktorému čitateľ nielenže pochopí, ako intolerancia vzniká, prejavuje sa a ako jej príznaky utlmiť, ale zistí veľa aj o zdravom životnom štýle.

Kniha je praktickým sprievodcom pre všetkých, ktorí sa obávajú intolerancie. Okrem spomínaných informácií obsahuje aj podrobný test, prehľadné tabuľky jedál s obsahom laktózy.

Gro tvorí trojfázový program na odstránenie tráviacich problémov a množstvo chutných receptov, ktoré každému pomôžu napraviť si trávenie.

Ukážka:

Aby sa podráždené črevo zotavilo, je spočiatku potrebná striedmosť – ale jej výsledkom bude, že sa vám už čoskoro bude dariť lepšie. Vaše tenké črevo sa zregeneruje oveľa systematickejšie, ak zle znášaný mliečny cukor nebude neustále vyvolávať podráždenie.

Fáza 1: Zotavenie čreva

Prvá fáza je karenčnou a regeneračnou fázou, kedy sa štyri až šesť týždňov vyhýbate laktóze vo veľkej miere. Toto bezlaktózové obdobie slúži na zotavenie vášho čreva a má viesť k čo najrýchlejšiemu zlepšeniu vašich problémov. Aj keď sa však úplne vzdáte mlieka a mliečnych výrobkov, nič nebráni pestrému zloženiu stravy.

Fáza 2: Zistenie individuálne znášaného množstva laktózy

Keď už nemáte žiadne problémy, začnite s druhou fázou liečby. Teraz môžete zistiť, koľko laktózy znesiete, a to tak, že postupne zvyšujete jej množstvo.

> Jedzte spočiatku len potraviny, ktoré majú minimálny obsah laktózy (pozri tabuľka na s. 41 až 43) a dennú dávku laktózy zvyšujte postupne.

> Jedzte potraviny obsahujúce laktózu v pravidelných intervaloch v priebehu celého dňa a vyhýbajte sa väčším dávkam v jednom jedle, aby ste vaše črevo nepreťažili.

> Testujte postupne potraviny, ktorých ste sa počas karenčnej fázy vzdali. Vyskúšajte vždy len jednu potravinu. Takto získate jednoznačné výsledky a môžete posúdiť, ktoré potraviny vám spôsobujú problémy.

> Veďte si stravovací denník (pozri v prílohe knihy), až kým sa úplne nezbavíte problémov. Zapíšte si, čo ste jedli a či sa po troch hodinách objavili problémy; a zapisujte si dobre znášané potraviny a tie, ktoré vám problémy spôsobujú. Poznačte si aj denne spotrebované množstvo laktózy, čím zistíte vašu individuálnu hranicu tolerovaného množstva laktózy.              

Fáza 3: Terapia náhradnými enzýmami

Keď ste už spoznali vaše individuálne množstvo tolerovanej laktózy, začnite s treťou fázou – teraz si môžete overiť, ako na vás pôsobí terapia náhradnými enzýmami. Znamená to, že budete za chýbajúcu laktázu užívať ako náhradu syntetický enzým. Určite sa vo vašom každodennom živote vyskytnú situácie, kedy sa laktóze vyhnúť nemôžete alebo nechcete. Pri takýchto príležitostiach, napríklad pri pozvaniach na obed či večeru, si môžete krátko pred jedlom vziať laktázový preparát a vyhnúť sa problémom. Neexistuje síce záruka, že sa pomocou laktázových enzýmov úplne vyhnete všetkým neželaným symptómom, ale môžete ich aspoň oslabiť.

Kniha Intolerancia laktózy sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma >>

Viac o téme: Kniha Intolerancia laktózy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu