Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pikantné i veselé historky Dušana Tarageľa o slovenských hercoch: Hádam ma nezabijú

Hádam ma nezabijú Zobraziť galériu (2)
Hádam ma nezabijú

BRATISLAVA - Slovenský herec Dušan Tarageľ pokrstil vo štvrtok v jednom z bratislavských kníhkupectiev svoju prvú knihu Hádam ma nezabijú. Zozbieral v nej pikantné a veselé divadelné historky zo sveta známych slovenských hercov.

Rodák z Pribyliny vytiahol v knihe na svojich hereckých kolegov rôzne kuriozity, a tak mu podľa vlastných slov nezostáva nič iné, len dúfať "Hádam ma nezabijú“.

Tarageľov knižný debut pokrstili jeho dlhoroční kolegovia Božidara Turzonovová a Dušan Jamrich, ktorí titul uviedli do života hrsťou sušených hríbov. "Hovoria, že som najlepší hubár medzi hercami a najlepší herec medzi hubármi, tak mi to hneď vymysleli, že čím tebe budeme krstiť, keď nie sušenými hríbmi,“ vysvetlil autor. 

Na Dušana Tarageľa jeho hereckí kolegovia spomínajú ako na iniciátora takzvaných fľašových posedení, na ktorých vždy pred divadelnými prázdninami čítal kolegom veselé príbehy z divadla, ktoré zozbieral počas celej sezóny. “Sme Dušanovi vďační za mnohé roky, ktoré nám spríjemňoval na fľašových posedeniach, bolo to veľmi príjemné, on tieto pikošky a milé príbehy zbieral naozaj počas celej sezóny a potom nám ich vždy predviedol,“ prezradila počas večera Kamila Magálová. 

"Dušan pôsobil ako ventil, vyventiloval svojimi príhodami, ktoré si zaznačil z celej sezóny a svojim láskavým humorom, všetky konflikty. Väčšinou sme sa veľmi smiali. Ďakujem Dušanovi za to, že napísal túto knižku a želám jej, aby mala medzi čitateľmi úspešnú cestu,“ povedal krstný otec Dušan Jamrich.

"Keď sa krstí, tak sa krstí obyčajne v nejakej viere, takže knihu krstíme v dobrej viere, aby ju videlo veľa očí, veľa rúk ju bralo do ruky a veľa dobrých duší sa pri nej pobavilo tak, ako my sme sa bavili na tých Dušanových príhovoroch. Z celej duše to knihe želám,“ dodala Božidara Turzonovová, ktorú 66-ročný herec vo svojej publikácii podľa vlastných slov podpichuje najviac. "V tej knižke dosť často, možnože aj najčastejšie, zabŕdam do mojej milovanej ženušky zo Ženského zákona Božky Turzonovovej, tak si vážim, že prijala rolu krstnej mamy. Ale paradoxne, keď som po tom, ako mi zomrela žena, prestal na nejaký čas písať, tak práve ona, ktorú som tam podpichoval najviac, si želala, aby som písal ďalej.“ 

Literárnu podobu dala hercovmu rozprávaniu redaktorka Silvia Lispuchová. "So Silvinkou Lispuchovou sme presedeli hodiny a hodiny, asi rok a pol a dávali dokopy slovíčka, vety, aby táto knižka vyšla a ja teda tiež dúfam, tak ako aj moji krstní rodičia, že bude mať trošku úspech a že aj moji kolegovia budú tolerantní a že ma hádam nezabijú,“ povedal s úsmevom Tarageľ. Titul Hádam ma nezabijú vychádza na 216 stranách. Jeho súčasťou je aj 16-stranová foto príloha. 

Knihu Dušana Tarageľa nájdete v internetovom obchode iPark.sk>>

Dušan Tarageľ je od roku 1971 členom Slovenského národného divadla. Za svoje divadelné úlohy dostal Cenu Janka Borodáča (1974), Cenu Slovenského literárneho fondu (1975) a Výročnú cenu Literárneho fondu (1995). Za stvárnenie Vlada vo filme Keby som mal dievča (1976) získal osobitný čestný diplom festivalového výboru 20. medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Redaktorka Silvia Lispuchová je autorkou a spoluautorkou kníh Ešte, Kamila, A just nie!, Spomienky ortopéda, Top 37 žien Slovenska a Zápisky z teplého domu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu