Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rok 2014 nás v mnohom prekvapil: Pozrite sa na prehľad najzaujímavejších udalostí

Felix Baumgartner
Felix Baumgartner (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ponúkame vám prehľad TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2014.

JANUÁR 2014

2. januára - Dedinčania z holandskej dediny Vrouwenpolder v oblasti Zeeland mohli hovoriť o šťastí, keďže v špeciálnej novoročnej lotérii poštových smerovacích čísel vyhrala práve ich obec. Dedinčania sa podelili o takmer 43 miliónov eur. Dedinčania mali dôvod na spokojnosť, lebo celková suma vo výške 42,9 milióna eur sa rozdelila medzi obyvateľov dediny, ktorých je len 1100. 

3. januára - David Waddell, člen mestskej rady v meste Indian Trail v americkom štáte Severná Karolína, odstúpil zo svojho postu listom, ktorý napísal v klingončine. Klingončina je fiktívny jazyk, ktorý používa mimozemská rasa Klingonov v seriáloch a filmoch z univerza Star Trek. 

6. januára - Austrálska polícia zachraňovala nahého muža, ktorý sa počas hry na schovávačku skryl v zhora plnenej automatickej práčke a nemohol von. Záchranárom trvalo 20 minút a spotrebovali fľašu olivového oleja, kým ho oslobodili. "Chcel prekvapiť svoju partnerku a uviazol tam," citovali seržanta Tima Gleesona.

7. januára  - Neter amerického módneho návrhára Ralpha Laurena predstúpila pred súd v západnom Írsku, kde si vypočula obvinenie zo spáchania výtržnosti v stave opitosti počas letu do New Yorku. Návrhárku šperkov, 41-ročnú Jenny Laurenovú, zatkli po tom, ako lietadlo spoločnosti Delta z Barcelony  neplánovane pristálo na letisku v írskom Shannone. Podľa miestnej polície Laurenovú obvinili z nadmernej konzumácie alkoholických nápojov a z narušenia pokoja v lietadle. Noc musela stráviť v policajnej väzbe. Okresný súd v Killaloe zasadal v priestoroch krčmy, pretože v oblasti nemajú súdnu budovu.

7. januára - Brazílsky poľnohospodársky robotník prežil s dlhým nožom zabodnutým v hlave. Muža s desaťcentimetrovým nožom previezli do nemocnice v meste Baru. Muž prosil o pomoc ľudí na ulici. Do nemocnice ho previezli ešte pri vedomí. Po ceste hovoril s policajtmi, ktorí ho sprevádzali. Muž sa po úspešnej operácií a bez viditeľných následkov prebral. Podľa dostupných informácií sa nožom pokúsil spáchať samovraždu. Prípad vyšetrovala polícia.

8. januára – Štyridsaťšesťročný vodič z Horného Rakúska mal po predchádzajúcom prehrešku, keď ho prichytili za volantom pod vplyvom alkoholu, odovzdať svoj vodičský preukaz na polícii v bavorskom meste Passau. Aj tak urobil - avšak na policajnú stanicu sa doviezol opäť potrundžený. 

11. januára - Francúz, ktorý  vyhral v jednom kasíne na juhovýchode Uruguaja jackpot, rozhodil získané bankovky v hodnote tisícov dolárov z výšky na hostí a personál neďalekej krčmy a odišiel. Potom si zavolal taxík a vrátil sa do svojho hotela: pri vystupovaní však zistil, že nemá na zaplatenie, a tak si musel ísť požičať, aby mal čo dať šoférovi.

12. januára - V asi 60 mestách na celom svete, kde je súčasťou dopravného systému aj metro, sa konal 13. ročník  Svetového dňa bez nohavíc. Cieľom akcie bolo podľa organizátorov zo združenia Improv Everywhere "vniesť štipku zábavy do života mestského človeka". Propozície pre účastníkov akcie boli jednoduché: stačí byť pripravený vyzliecť si nohavice a cestovať metrom s vážnou tvárou, akoby sa nič nedialo. Akcia "No Pants Subway Ride" prilákala tisíce účastníkov, zväčša mladých ľudí, na bláznivú jazdu metrom v New Yorku, Sydney, Hongkongu, Pekingu, Naí Dillí, Berlíne, Paríži, Bruseli i ďalších mestách.

20. januára - Na ulici v pražskom Starom Meste bezdomovec v blízkosti budovy Českej filharmónie zahral na klavíri krátku pasáž zo Smetanovho diela Vltava. Hoci bol pri tom očividne opitý, vďaka svojmu nadaniu sa tento pražský bezdomovec stal hviezdou internetu. 

22. januára - Problémy s neúčasťou českých poslancov, ktoré v minulom volebnom období z času na čas sprevádzali schôdze snemovne, sa opäť ukázali. Na začiatku rokovania o 09.00 h bola v sále len trojica zákonodarcov a ani jeden minister. Schôdza preto musela byť prerušená.

28. januára - Stádo dojníc takmer nadvihlo strechu svojho kravína v strednom Nemecku, keď metán, ktorý zvieratá vypúšťali, spôsobil výbuch. Polícia v nemeckej spolkovej krajine Hesensko vo vyhlásení uviedla, že explóziu a vyšľahnutie plameňa zrejme vyvolal výboj statickej elektriny. Došlo k tomu na farme v obci Rasdorf. Strecha bola mierne poškodená a jedna krava utrpela ľahké popáleniny. Nikto sa pri incidente nezranil.

29. januára - Americká herečka Meg Ryanová (52) sa rozhodla vyskúšať si aj réžiu. Podujala sa prevziať réžiu drámy Ithaca, v ktorej by si navyše mala i zahrať s kolegami Samom Shepperdom a Melanie Griffithovou. Výkonným producentom projektu je Tom Hanks.

30. januára - Internetový gigant Google predáva svoju divíziu Motorola Mobility čínskej spoločnosti Lenovo za necelé 3 miliardy USD. Pre tento krok sa rozhodol ani nie dva roky potom, ako spomínanú mobilnú divíziu kúpil za viac než 12 miliárd USD, čo vyvoláva dojem, že najväčšia akvizícia firmy Google bola jej najdrahším omylom. 

FEBRUÁR 2014

2. februára - Spojené štáty trápila krutá zima. Ukázala to 128-ročná tradícia predpovedania počasia, ktorého autorom je svišť menom Phil z lesíka pri meste Punxsutawney v štáte Pennsylvánia. Američania sa o takomto čase v zime už nemôžu dočkať jari a tak sa vždy 2. februára, na Hromnice, opýtajú svišťa, kedy jar príde. Svište sa totiž podľa prvých nemeckých osadníkov práve v tento deň budia zo zimného spánku. Phila vytiahli z nory, aby predpovedal počasie. Z davu zvedavcov stojacich neďaleko nory sa ozvalo hromadné zašomranie - členovia Svištieho klubu z Punxsutawney im totiž oznámili, že chlpatý tvor predpovedal ďalšie obdobie mrazivého počasia.

4. februára - Prvý daždivý deň po dlhých týždňoch horúceho leta v Austrálii sa zrejme zaslúžil o záchranu desiatok životov, keď sa nekontrolovateľne rútiace auto prehnalo vyše 100 metrov po prázdnej pláži Bondi Beach v Sydney, ktorá je zvyčajne plná ľudí.

5. februára - Bezdomovec v Maďarsku vyhral v hre Škandinávske LOTO 600 miliónov forintov (1,9 milióna eur). "Bože, nepýtal som toľko peňazí. Pýtal som trocha, ale nie toľko," povedal  László Andraschek  v komerčnej televízii RTL Klub ako svoju bezprostrednú reakciu po výhre.

11. februára - Zoologická záhrada v nemeckom Halle poslala opičieho Casanovu do Česka, pretože už má toľko potomstva, že by mohol čoskoro začať mať deti s vlastnými príbuznými. Ošetrovateľka opíc v Halle Jutta Heuerová povedala, že 25 samičiek americkej opičky Saimiri sciureus odmietlo všetkých ďalších opičiakov a pári sa iba s desaťročným Purusom, ktorý prišiel do zoo v roku 2009.

12. februára - Desaťročný nórsky chlapec prišiel s originálnou výhovorkou, keď ráno nabúral auto svojich rodičov do zasneženej priekopy: polícii povedal, že je trpaslík, ktorý si zabudol vziať vodičský preukaz. Chlapec žije neďaleko mesta Dokka, približne 110 kilometrov severne od nórskej metropoly Oslo. Pred 06.00 h SEČ malý Nór naložil svoju 18-mesačnú sestru do auta a smeroval k starým rodičom žijúcim v oblasti Valdres, vzdialenej asi 60 kilometrov.

13. februára - Klobása či saláma z rýb, ryby plnené sušeným ovocím, grilované ryby, smažené ryby a samozrejme množstvo druhov rybacej polievky boli hlavnými lákadlami 2. ročníka Budapeštianskeho festivalu rýb, ktorý sa konal v záhrade Národného múzea v Budapešti.

14. februára - Elektronické tabule, ktorými v parížskych uliciach informujú o obsadenosti parkovísk, predpovedi počasia či kultúrnych podujatiach, sa stali nástrojmi lásky. Parížska radnica 170 z nich na sviatok sv. Valentína, bezplatne poskytla zamilovaným na vyznania lásky, žiadosti o ruku či kratučké básne. 

14. februára - Guinnessov rekord v najdlhšom objímaní sa prekonalo pri príležitosti Dňa svätého Valentína v Thajsku 26 dvojíc partnerov a priateľov, ktorí sa vydržali objímať celých 26 hodín, 26 minút a 26 sekúnd. 

14. februára - Hoci v New Yorku bola poriadna zima, tri páry využili mimoriadnu príležitosť, aby si na Deň svätého Valentína povedali  "áno" na 58. poschodí mrakodrapu Empire State Building.

20. februára - Desaťročný chlapec z Nórska, ktorý sa 12. februára vybral na jazdu autom svojich rodičov a po nabúraní vozidla sa policajtom vyhováral, že je trpaslík a len si zabudol vodičský preukaz, svoj pokus opäť zopakoval. Najazdil ešte o 20 kilometrov viac ako naposledy.

26. februára - Švédska polícia musela obnovovať poriadok v centre Štokholmu po tom, ako tamojší úrad práce omylom rozposlal mailom pozvánku na burzu práce 61.000 uchádzačom namiesto 1000 uchádzačov.

26. februára - Devätnásťmesačný Daniele De Sanctis bol na Námestí sv. Petra vo Vatikáne za hviezdu. Keďže bolo karnevalové obdobie, jeho matka ho obliekla do kostýmu milovaného pápeža Františka, od bielej róby až po malú čiapku na hlave a miniatúrny kríž. A pápež svoju malého "dvojníka" zobral na ruky a pobozkal, čo médiá vďačne zaznamenali.

28. februára - Hollywoodski herci Ashton Kutcher a Mila Kunisová sa zasnúbili a ohlásili sobáš.

MAREC 2014

2. marca - Jaden Smith a jeho otec Will Smith dostali ceny Zlatá malina (Razzie) za svoje herecké výkony v hlavnej a vedľajšej úlohe v sci-fi filme Po zániku Zeme. Súčasne ich hlasujúci on-line vybrali ako najhoršiu filmovú dvojicu.

3. marca - Spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates sa po štvorročnej prestávke podľa magazínu Forbes stal opäť najbohatším človekom na svete. Gates stál na čele rebríčka Forbesu 15-krát počas uplynulých 20 rokov.

3. marca - Každý horolezec vydávajúci sa na vrchol Mount Everestu musí odteraz pri spiatočnej ceste zniesť osem kilogramov odpadkov z jeho okolia. Nariaďujú to nové predpisy nepálskej vlády, ktorá sa takto usiluje udržať čistotu tamojšieho životného prostredia.

4. marca - Starý vírus, ktorý spal takmer 30.000 rokov v sibírskom večnom ľade - permafroste, po rozmrznutí ľadu ožil. BBC citovala francúzskych vedcov, podľa ktorých tento vírus neohrozuje ľudí ani zvieratá, mohli by ich však ohroziť iné spiace patogény, keď globálne otepľovanie roztopí trvalý ľad.

7. marca - Guvernér amerického štátu Massachusetts Deval Patrick  podpísal návrh zákona, ktorý zakazuje zhotovovanie "podsukňových" fotografií žien.

16. marca - Salvádorský rybár José Salvador Alvarenga, ktorý vyše roka blúdil na mori, sa stretol s matkou svojho priateľa Ezequiela Córdobu, ktorý útrapy 13-mesačnej plavby neprežil. Alvarenga novinárom porozprával, ako si s Córdobom sľúbili, že ten, kto prežije, navštívi príbuzných toho druhého. 

19. marca - Renomovaný futbalový magazín France Football zverejnil rebríček Top 20 najlepšie zarábajúcich hráčov a trénerov na planéte. Po odchode Angličana Davida Beckhama sa na trón vrátil Argentínčan Lionel Messi z FC Barcelona a medzi trénermi už tradične v posledných ročníkoch dominuje Portugalčan Jose Mourinho z FC Chelsea.  

20. marca - Polárne medvieďatá, ktoré v mníchovskej zoologickej záhrade priviedla 9. decembra 2013 na svet medvedica Giovanna, pod jej pozorným dohľadom absolvovali svoju prvú vychádzku.

28. marca - Francúzska ministerka obchodu si sypala popol na hlavu po tom, ako ju kamera zachytila, keď jedlo, podávané na oficiálnej večeri usporiadanej pre čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v prezidentskom paláci, komentovala ako "odporné".

APRÍL 2014

11. apríla - Sedem bystrých šimpanzov sa v zoologickej záhrade v americkom Kansas City dostalo z ohrady nezvyčajným spôsobom - na prekonanie múru použili strom ako improvizovaný rebrík. Výlet ľudoopov bol však len krátky. Pracovníci zoo sa postarali, aby sa šimpanzy rýchlo dostali späť do bezpečia ohrady.

15. apríla - Rozruch v litovskom hlavnom meste Vilnius spôsobil ráno los, ktorý si s potešením zaplával v rieke Neris. Los - označovaný za "kráľa lesa" - preplával popod viaceré mosty. Nakoniec sa ochrancom prírody podarilo zviera pomocou nafukovacieho člna zahnať na breh. Niekoľko sto kilogramov vážiaceho samca potom uspali zverolekári. Uspaté zviera následne odviezli späť do jeho pôvodného domova.

17. apríla  - Skutočne netradičný dôvod spôsobil viac ako hodinové meškanie začiatku semifinálového zápasu Gréckeho pohára medzi PAOK Solún a Olympiakos Pireus. Jeden z fanúšikom PAOK-u, ktorého neskôr zatkli, totiž vysypal na lavičku hostí debničku malých morských rybičiek ančovičiek - Olympiakos má totiž svoj domovský stánok v Aténach v prístave Pireus a jeho fanúšikov prezývajú "ančovičky".

18. apríla  - Vojvodkyňa z Cambridge, Kate, verejne spomenula to, o čom sa nehovorí: že jej manželovi, britskému princovi Williamovi rapídne ubúda vlasov. Na poľnohospodárskej výstave v Sydney Kate žartovne navrhla, že vlna z vystavenej alpaky, čo je druh peruánskej lamy, má rovnakú farbu ako Williamove vlasy a mohla by poslúžiť na výrobu príčesku na zakrytie jeho plešiny.

19. apríla  - Biely dom dostal petíciu za deportáciu popového speváka Justina Biebera do Kanady, avšak reakcia prezidentského úradu jej signatárov príliš nepotešila. Tým Biely Dom odkázal len stručné: "Bedz komentára". Takmer 275.000 ľudí podpísalo internetovú petíciu, žiadajúcu vyhostenie idola násťročných dievčat Justina Biebera (19) naspäť do Kanady, skade spevák pochádza. Ten v Amerike pôsobí vďaka prisťahovaleckým vízam - tzv. zelenej karte. Pritom podľa programu Bieleho domu "We the People" sa úrad prezidenta zaväzuje zaoberať sa tými petíciami, ktoré prekročia spodnú hranicu 100.000 zozbieraných platných podpisov.

25. apríla - Malé švédske princezné Estelle a Leonore mohol svet prvý raz obdivovať na fotografiách spolu - kráľovský palác zverejnil záber dievčatiek na svojej internetovej stránke.

30. apríla - Britský princ Harry sa údajne rozišiel s priateľkou Cressidou Bonasovou. Britské médiá citovali jedného zo spoločných priateľov páru, keď povedal, že je to "veľmi, veľmi škoda".

MÁJ 2014

4. mája - Ann Huntová a Elizabeth Hamelová sa stretli prvýkrát po 78 rokoch - naposledy boli spolu v maternici svojej matky. Sú totiž dvojičky. Matrika amerického Orange County  informovala, že sa sestry stretli v kalifornskom Fullertone z iniciatívy svojich detí. Huntová bola daná na adopciu a žije v Anglicku. O existencii svojho dvojčaťa sa dozvedela, keď zomrela jej adoptívna matka a ona začala pátrať po vlastnej mame.

7. mája - V delfináriu v nepokojnom východoukrajinskom meste Doneck pribudol nový účinkujúci, ktorého meno je symbolom nádeje pre budúcnosť regiónu. Volá sa Mier (po rusky i ukrajinsky Mir).

7. mája - Český poslanec za stranu TOP 09 Daniel Korte, ktorý sa v snemovni preslávil spievanými prejavmi, požiadal, aby boli prejavy ministra financií Andreja Babiša tlmočené do češtiny. Odvolával sa pri tom na rokovací poriadok. Podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Bartošek z KDU-ČSL, ktorý schôdzu viedol, mu nevyhovel. Korte označil vystúpenie ministra financií Babiša (hnutie ANO) za "hatmatilku". "Hatmatilka, ktorou rozpráva pán minister financií Babiš, sa českému jazyku približuje len vzdialene," uviedol Korte na adresu miliardára slovenského pôvodu s českým občianstvom, ktorý v snemovni predniesol správu o stave nezamestnanosti.

7. mája - Olivovozelený klobúčik hollywoodskej herečky Audrey Hepburnovej vydražili v Los Angeles za viac ako 45.000 dolárov (zhruba 32.000 eur).  

18. mája - Všeobecne prevláda názor, že britská kráľovná Alžbeta II. je v Spojenom kráľovstve jednou z najbohatších osôb. Sunday Times napísali, že s 330 miliónmi libier (405 miliónmi eur) je v britskom rebríčku superboháčov na 285. mieste.

21. mája – Google zosadil Apple a stal sa najhodnotnejšou značkou sveta v rebríčku BrazdZ Top 100 Najhodnotnejších svetových značiek pre rok 2014 s hodnotou 159 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 40 percent. 

22. mája - Za aktuálne najstaršieho muža sveta vyhlásili 111-ročného Alexandra Imicha z New Yorku. Na svojej webovej stránke to oznámil magazín Live Science, odvolávajúc sa na Guinnessovu knihu rekordov.

22. mája - Americký prezident Barack Obama chce skrátiť čas, ktorý musia vyčkať zahraniční návštevníci pri vstupnej kontrole na amerických letiskách, aby tak podporil cestovný ruch a rast ekonomiky.  Prezident si dal už pred dvoma rokmi za cieľ zvýšiť prílev turistov tak, aby sa Spojené štáty stali najnavštevovanejšou destináciou sveta. Podľa Svetovej turistickej organizácie sú USA momentálne na druhej priečke v rebríčku top turistických destinácií, a to za Francúzskom, ktoré by chceli predbehnúť. Nárast počtu turistov by totiž Spojeným štátom pomohol vytvoriť nové pracovné miesta.

23. mája - Viac ako 70.000 km preletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi švajčiarsky pilot Eric Guilloud. Let absolvoval za sedem mesiacov, pričom pri svojej ceste cez polovicu Zeme navštívil niekoľko desiatok miest. Za najzaujímavejšie miesto, ktoré počas letu navštívil, označil Guilloud Polynéziu. Švajčiarsky pilot prišiel do Prievidze z dôvodu štandardnej prehliadky svojho lietadla po náročnom lete s celkovou dĺžkou 76.615 km.

24. mája - Britská kráľovná Alžbeta II. nepomýšľa vo veku 88 rokov a vyše 60 rokoch na tróne na odchod do dôchodku. Jej najznámejšia dvojníčka však svoju kariéru končí. Jeannette Charlesová (86), ktorá vystupuje ako dvojníčka kráľovnej už viac než 40 rokov, to prezradila pre noviny Daily Mail. Jeannette Charlesová sa v úlohe napodobňovateľky panovníčky stretla s prominentmi ako napríklad Muhammad Ali a účinkovala ako kráľovná vo filmových komédiách ako Bláznivá strela.

28. mája - Nemecká kancelárka Angela Merkelová opakovane obhájila postavenie najvplyvnejšej ženy sveta, ako to vyplynulo zo zverejneného rebríčka amerického magazínu Forbes. 

29. mája - Rybár v horskej oblasti Vogesen na severe Francúzska nechcel uveriť, že ho pohrýzla piraňa - čo je inak druh žijúci v tropických vodách. Penzionovaný pekár Jean-Claude Charpy očakával na háčiku šťuku. Keď chcel svoj úlovok odstrániť z háčika, dravá ryba ho tak pohrýzla, že mu musel prísť na pomoc ďalší rybár.

29. mája - Fotografický autoportrét slonice - skutočné slonie selfie - našiel 23-ročný Brit vo svojom mobile, ktorý stratil v safari parku vo Worcestershire. Scott Brierley povedal, že mu počas fotografovania slonov spadol mobil na zem a dostal príkaz, aby nevystupoval z auta. Videl 22-ročnú slonicu kráčať k svojmu mobilu, ale domnieval sa, že si ho pomýlila s potravou. 

30. mája - Tridsaťšesť metrov vysoká veža z lega, ktorú postavili maďarskí nadšenci s pomocou školákov pred Bazilikou sv. Štefana v Budapešti, je najvyššou vežou z lega na svete. Rekord zaznamenala Guinnessova kniha svetových rekordov, napísal spravodajský web usatoday.com.

30. mája - Ani šesť poschodí nezastavilo odvážneho Švéda, ktorý si zabudol kľúče. Nezaváhal a v noci vyliezol po fasáde budovy v meste Malmö až do svojho bytu na šiestom poschodí. Guráž Švédovi síce nechýbala, ale šťastie zrejme nemal. Okrem toho, že si zabudol kľúče, zabudol aj otvoriť okná. Napriek svojmu lezeckému úspechu sa do vlastného bytu nedostal. Nešťastník zalarmoval susedov, ktorí privolali záchranárov a tí museli "lezca" dostať dole pomocou rebríka.

31. mája - Rekordné dve miliardy vzhliadnutí dosiahol na webovej stránke YouTube neskrotný a divoký Gangnam Style rapového speváka Psy. Prekvapujúci hit juhokórejskej popovej hviezdy sa tak stal vôbec prvým videom na YouTube, ktorý prekročil dvojmiliardovú hranicu pozretí. Neobyčajne vitálny raper Psy drží na YouTube aj ďalší rekord, a  to so skladbou Gentleman: 38 miliónov vzhliadnutí za jediný deň.
 

JÚN 2014

2. júna - Američanka Harriette Thompsonová zlomila na maratóne v San Diegu rekord, keď ho absolvovala vo veku 91 rokov - stala sa najstaršou účastníčkou. Thompsonová sa zúčastnila na svojom obľúbenom maratóne, ktorý zabehla už 15-krát. Zvládla to s časom sedem hodín, sedem minút a 42 sekúnd, čím zlomila aj americký rekord za najrýchlejšie zabehnutý maratón vo vekovej skupine 90-94 rokov.

3. júna - Indický prezident Pranab Mukherdží, ktorý je známym milovníkom zvierat, dal urobiť "inventúru" druhov vtákov, ktoré navštevujú rozľahlé záhrady jeho sídla. 

3. júna - Malá švédska princezná Leonore, ktorá sa vo februári narodila v New Yorku, po prvý raz navštívila Švédsko. 

9.  júna - Singapurčan Andy Chua zvíťazil s ponukou 2,2 milióna dolárov (1,61 milióna eur) v tohtoročnej súťaži o možnosť obedovať s legendárnym americkým podnikateľom Warrenom Buffettom. Buffett je tretím najbohatším investorom na svete a jeho rady sa pokladajú za mimoriadne cenné. Buffett organizuje súťaž o možnosť poobedovať s ním hovädzí steak a zapiť ho červeným vínom od roku 2000. Peniaze, ktoré za akciu Buffett získa, venuje charitatívnej organizácii Glide.

11. júna - Malá korytnačková mačka menom Poppy z Veľkej Británie, ktorú Guinnessova Kniha rekordov 19. mája uznala za najstaršiu žijúcu mačku sveta, niekoľko týždňov po tom uhynula. Mala 24 rokov - v ľudskom živote by to bolo až 114.

11. júna - Česká polícia odchytila hada, ktorý žil celé mesiace nebadane v jednom z hotelov v Plzni. Nejedovatý veľhadík piesočný vydesil chyžnú, ktorá ho objavila a upozornila naň políciu. Ukázalo sa, že plaz prežíval v hoteli na Lochotíne nebadane od februára, keď s ním jeho majiteľ pricestoval do západočeskej metropoly na výstavu hadov.

17. júna - Nevydarenú noc mal vlamač v novozélandskom meste Christchurch, ktorý zostal trčať v rúre odparovača tuku priamo nad reštauračným fritovacím zariadením. Iba 18-ročný mladík sa v stánku rýchleho občerstvenia chcel zrejme najesť bez zaplatenia, ale nemal šťastie. Pri teplote iba šesť stupňov Celzia bol zlodej uväznený v rúre približne dve hodiny. Políciu zalarmoval sused, ktorý v skorých ranných hodinách počul zo stánku niekoho kričať o pomoc. Chlapčisko bol pokrytý vrstvou studeného tuku a podchladený.

20. júna - Veľký poplach na Novom Zélande spôsobil balón spoločnosti Google bez ľudskej posádky, ktorý sa zrútil do mora, čo bolo omylom považované za haváriu lietadla. Záchranárov v meste Christchurch zalarmoval farmár, ktorý si myslel, že sa do mora zrútilo lietadlo. Na miesto vyrazili vrtuľníky a záchranné člny, no našli len vonkajší obal balóna.

27. júna - V 34. týždni tehotenstva štartovala Američanka Alysia Montanová na domácom šampionáte v atletike. V Sacramente absolvovala rozbeh na 800 m a do cieľa dobehla v čase 2:32,13 min. 

27. júna - Nemecký astronaut Alexander Gerst vyhral na vesmírnej stanici ISS stávku s americkými kolegami a mohol im oholiť hlavu. Nemecko totiž vyhralo nad USA na futbalových MS 2014 tesne 1:0.

27. júna - Joedir Sancho Belmonte mal vstupenku na pamätný rozhodujúci zápas o titul MS 1950 medzi domácou Brazíliou a Uruguajom, no na štadión Maracana vtedy neprišiel, keďže musel zostať doma so svojou chorou matkou. Výmenou za starú a pokrčenú vstupenku spred 64 rokov mu však Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) teraz poskytla tri nové na júlové finále MS 2014 opäť na Maracane.

JÚL 2014
      
4. júla - Za najstaršiu žijúcu osobu v USA označili tamojší sociológovia 116-ročnú Gertrude Weaverovú zo štátu Arkansas. Údaj potvrdili na základe novej analýzy záznamov sčítania ľudu. Žena je zároveň druhou aktuálne najstaršou osobou sveta. Weaverová svoje 116. narodeniny oslávila 4. júla v ústave pre seniorov v meste Camden.
      
4. júla - Známy americký jedák Joey Chestnut, prezývaný "Čeľuste", padol na koleno a požiadal o ruku svoju dlhoročnú priateľku, až potom sa zúčastnil na každoročnej súťaži v jedení hotdogov v New Yorku, kde skonzumoval 61 párkov v rožkoch. Obhájil tak vytúžený horčicovožltý pás víťaza.

5. júla - Domáci fínsky pár tesne zvíťazil v 19. Svetovom šampionáte v nosení manželky, svojráznej súťaži, v ktorej sa muži pretekajú v behu nesúc partnerku. Ville Parviainen s Janette Oksmanovou zdolal prekážkovú dráhu dlhú 253,5 metra za 63,75 sekundy. Súťažilo 36 tímov z desiatky krajín vrátane Austrálie, Japonska a USA. Šampionát sa konal neďaleko Helsínk, v stredofínskej obci Sonkajärvi.

7. júla - Na Kréte začali pátrať po krokodílovi, ktorý údajne žije v priehrade južne od mesta Rethymno, ležiacom na severnom pobreží ostrova. Má mať približne 1,5 až dva metre. Predpokladá sa, že niekto choval krokodíla ako domáce zviera. Keď však plaz vyrástol, majiteľ ho mohol vypustiť do voľnej prírody.

8. júla - Fanúšik, ktorého podriemkavanie v hľadisku počas priameho prenosu stretnutia americkej bejzbalovej ligy medzi tímami NY Yankees a Boston Red Sox sprostredkovali televízne kamery, zažaloval televíznu stanicu ESPN, americkú bejzbalovú federáciu i tím z New Yorku a požaduje odškodné desať miliónov dolárov (približne 7,4 milióna eur). Fanúšik v zdôvodnení uviedol, že komentátori priameho prenosu sa zabávali na jeho mikrospánku a ohovárali ho, čím mu zničili povesť a spôsobili duševnú traumu.

10. júla - Popová hviezda Justin Bieber nenamietal na súde proti odsúdeniu za prečin vandalstva, hádzanie vajec na susedov dom, a dostal za to dvojročný podmienečný trest. Oznámil to prokurátor kalifornského okresu Los Angeles. Dvadsaťročnému Bieberovi, ktorý nebol na súde prítomný, nariadili takisto zaplatiť odškodné vo výške 80.900 dolárov, odpracovať päť dní verejnoprospešných prác a absolvovať celý program na ovládanie hnevu.

14. júla - Extrémny športovec Rakúšan Felix Baumgartner, ktorý sa preslávil najmä skokom zo stratosféry a stal sa tak prvým človekom na svete, ktorý skočil z výšky viac ako 39 kilometrov, si v bratislavskom Volkswagene prevzal špeciálny Volkswagen Touareg. Vozidlo mu odovzdal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ a. s. Volkswagen Slovakia (VW SK) Albrecht Reimold.

17. júla - Predstavenie a pestovanie tradície čabianskej klobásy je hlavným cieľom gastroturistického zariadenia CsabaPark, ktoré vybudovali v juhomaďarskej Békešskej Čabe. Realizátori projektu a samospráva mesta ho prezentovali médiám. 

22. júla - Po golfistovi Rorym McIlroyovi a tenistke Caroline Wozniackej sa rozišiel ďalší prominentný pár. Plánovanú svadbu zrušila ruská tenistka Maria Kirilenková, ktorá sa mala vydať za hokejistu Alexandra Ovečkina.

22. júla - Dve veľké americké zástavy vyvesené v New Yorku na Brooklynskom moste, jednom z najprísnejšie strážených orientačných bodov mesta, niekto počas noci vymenil za biele vlajky. Most pritom z oboch strán nepretržite strážia policajné hliadky a navyše aj bezpečnostné kamery ako potenciálny teroristický cieľ. Polícia výmenu zbadala až na druhý deň ráno. 

30. júla - Tisíce ľudí začali chodiť na pole v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, aby si prezreli tajomný kruh v obilí. Ornamentálny kruh v poli objavil pilot balóna. Správa o náleze sa rýchlo rozšírila prostredníctvom internetu.

AUGUST 2014 

1. augusta - Rukavice boxerskej legendy Muhammada Aliho predali na aukcii v Clevelande za takmer 400.000 amerických dolárov.

7. augusta - Batoľa sa  večer pretlačilo cez oplotenie okolo Bieleho domu, spôsobilo poplach a krátke uzatvorenie Pennsylvania Avenue, ale takisto pobavilo novinárov Bieleho domu čakajúcich na neskoré a dôležité oznámenie prezidenta Baracka Obamu o Iraku.

10. augusta - Bývalý boxerský promotér Frank Maloney podstúpil zmenu pohlavia a rozhodol sa pre život ako žena. Maloney, ktorý ukončil kariéru v roku 2013, absolvoval hormonálnu terapiu.

18. augusta  - Americká speváčka a skladateľka Taylor Swift potešila fanúšikov dva roky po vydaní svojho ostatného albumu Red ďalšou štúdiovou platňou. Celému svetu predstavila v rámci globálnej streamingovej akcie pilotný singel Shake It Off, ktorý je doteraz jednoznačne najväčším hitom tejto blondínky. 

21. augusta - Austrálčan Cyril Baldock  vytvoril nový rekord, keď ako najstarší plavec v dejinách pokoril Lamanšský prieliv. Sedemdesiatročný Baldock zdolal 34 kilometrov za 12 hodín a štyridsaťpäť minút. 

21. augusta - Zo štyroch bielych levíčat, ktoré však nepatria medzi albínov, sa potešil personál slávneho Cirkusu Krone, ktorý hosťoval v Magdeburgu. Dala im život levica menom Princess.

24. augusta - Futbalisti AS Monaco museli na zápas 3. kola francúzskej Ligue 1 na ihrisku FC Nantes cestovať taxíkmi. Pri ceste na štadión sa im totiž na predmestí Nantes pokazil autobus a aby duel stihli, museli urýchlene zvoliť náhradné riešenie.

27. augusta - Tradičná každoročná paradajková bitka La Tomatina sa uskutočnila vo východošpanielskom meste Buňol. Na približne 22.000 účastníkov čakalo 125 ton zrelých rajčín, ktorými po sebe zo zábavy hádzali v uliciach.

28. augusta - Kolumbijská speváčka libanonského pôvodu Shakira (37) a jej o desať rokov mladší životný partner, pilier zadných radov futbalového klubu FC Barcelona a španielskej reprezentácie Gerard Piqué, sa tešia na druhého potomka.

SEPTEMBER 2014

4. septembra - Trojročná dánska doga bola skrúšená a napínalo ju na vracanie, keď ju jej majitelia viezli na pohotovosť veterinárnej kliniky na severozápade mesta Portland v americkom štáte Oregon. Musela zožrať niečo pokazené, vraveli si. Röntgenové vyšetrenie podľa agentúry AP ukázalo, že pes má žalúdok plný akýchsi cudzorodých látok. Po takmer dvojhodinovej operácii Dr. Ashley Mageeová našla odpoveď - doga zožrala presne 43,5 kusa ponožky.

5. septembra - Nový thajský premiér a vodca prevratu Prajut Čan-o-Ča vyhlásil, že sa stal terčom útokov čiernej mágie zo strany svojich oponentov. Generál povedal, že ho bolí hrdlo a krk v dôsledku viacerých "kliatob", ktoré naňho uvrhli oponenti junty po tom, ako sa v máji zmocnila moci. Informoval tiež, že vykonal rituál, ktorý má neprirodzené útoky na jeho osobu odraziť.

11. septembra - Nemecká doga Zeus, ktorú Guinnessova knihy rekordov vedie ako najvyššieho psa na svete, zomrela na starobu v americkom štáte Michigan. Zeus meral v kohútiku 111,8 cm, bol teda vysoký ako priemerný osol. Keď stál na zadných nohách, meral až 193 cm, takže prevyšoval svojich majiteľov Kevina a Denise.

16. septembra - Švajčiarsky futbalový brankár Reto Felder chce zažalovať fanúšikov, ktorí sa mu počas zápasu III. ligy vymočili do fľaše na vodu a on sa z nej neskôr napil. Kuriózny incident sa udial počas víkendového zápasu medzi FC Baden a FC Muri. Ako informoval bulvárny denník Blick, domáci fanúšikovia Badenu počas druhého polčasu prehovorili jedného z podávačov lôpt, aby im podal Felderovu fľašu na vodu. Keď sa z nej brankár hostí neskôr napil, okamžite pocítil teplú prísadu moču. Domáci priaznivci sa na ňom smiali a skandovali: "Teraz máš AIDS, teraz máš AIDS!"

19. septembra - Hokejový klub zámorskej NHL Minnesota Wild suspendoval brankára Josha Hardinga. Ten si privodil "nehokejové" zranenie, keď po hádke s nemenovaným spoluhráčom kopol do steny a zlomil si pravú nohu. Vedenie klubu ho po dobu rekonvalescencie nebude platiť.

24. septembra - Zaľúbení Parížania a návštevníci francúzskej metropoly si budú musieť nájsť iné miesto, kde by zacvaknutím visiacej zámky deklarovali pevnosť svojej lásky. Parížska radnica totiž v rámci experimentu zamenila na moste Pont des Arts dve mrežové výplne zábradlia, na ktoré ich zaľúbenci donedávna pripevňovali, za sklenené tabule. Ako informoval denník Le Parisien, radnica tak chce predísť hromadeniu visiacich zámok, ktoré sú niektorými ľuďmi považované nielen za nevkusné, ale sú aj nebezpečné pre stabilitu mostu. 

OKTÓBER 2014

9. októbra - Belgické Bruggy oznámili, že plánujú postaviť pod mestom "pivovod". Pôjde o podzemné potrubie na prepravu piva, čo má zároveň odľahčiť hustotu dopravnej premávky v meste a znížiť emisie CO2. Plánované potrubie má merať tri kilometre a povedie pod povrchom jedného z najnavštevovanejších belgických miest. Cieľom mestských plánovačov je prepojiť obľúbenú a historickú piváreň De Halve Maan v mestskom centre so stáčarňou piva vzdialenou asi tri kilometre.
      
10. októbra - Úrady v americkom štáte Iowa sa pokúšajú vypátrať, kto si v roku 2010 kúpil výherný lós v lotérii, ale výhru mnoho miliónov dolárov si nevyzdvihol. Úrady preto zverejnili video záhadnej osoby v nádeji, že ju konečne nájdu. Video, zverejnené štátnym Útvarom pre kriminálne vyšetrovanie, zachytáva muža v kapucni na benzínovej stanici v metropole Des Moines v Iowe, ako si kupuje lós lotérie s názvom Hot Lotto, ktorý neskôr vyhral 14,3 milióna dolárov.

15. októbra - Nástupca luxusného vlaku Orient Expres, luxusný vlak Golden Eagle Danube Express so 70 cestujúcimi vyrazil  na svoju prvú cestu z budapeštianskej Západnej stanice (Nyugati pályaudvar) do Teheránu v Iráne. Vlak v priebehu 13 dní absolvoval takmer 7000 kilometrov. 

22. októbra - Rekordnú úroveň 263 biliónov dolárov dosiahlo bohatstvo ľudí na celom svete v polovici roka 2014. Na jedného dospelého človeka na svete pripadá v priemere 56.000 USD (43.880 eur). Osobný majetok ale nie je rozdelený rovnomerne. Dospelému človeku stačí 3650 dolárov, aby patril k bohatšej polovici ľudstva. Vyplýva to z Global Wealth Report 2014 banky Credit Suisse.

23. októbra - Hod mincou rozhodol o víťazovi volieb starostu vysokohorskej obce Pillpinto v peruánskych Andách, kde dvaja kandidáti získali rovnaký počet 236 hlasov. Starostom obce, ktorá leží neďaleko turistami hojne navštevovanej metropoly regiónu, Cuzco, sa stal Wilber Medina. Volebný zákon v Peru umožňuje v prípade nerozhodného výsledku hod mincou.

24. októbra - Britská kráľovná Alžbeta II. vstúpila do sveta internetových sociálnych sietí, keď odoslala svoj prvý príspevok cez Twitter. Touto modernou formou otvorila výstavu venovanú informačným a komunikačným technológiám v londýnskom vedeckom múzeu Science Museum.

24. októbra - Stará mama Betty Muskerová z Británie bola "ohúrená", keď k svojim 104. narodeninám dostala 5700 pohľadníc. Výzva zverejnená na sociálnej sieti, aby jej ľudia slávnostný deň ozvláštnili, mala teda veľký ohlas. "S otváraním tisícov pohľadníc s blahoželaniami nám pomáhalo množstvo dobrovoľníkov, je to neskutočné," informovala na Facebooku zamestnankyňa sanatória Lorraine Marshallová, ktorá výzvu zverejnila na internete.

NOVEMBER 2014

4. novembra - Fanúšikovia anglického futbalového klubu Aston Villa v tradičnom hlasovaní tentoraz nevyberali októbrový gól mesiaca. Hráči účastníka najvyššej súťaže totiž v hodnotenom období nijaký nestrelili.

10. novembra - Najväčší tohtoročný vianočný stromček na svete bude v Holandsku: stal sa ním takmer 367-metrový stožiar na prenos televízneho a rádiového signálu v mestečku Lopik v provincii Utrecht. 

12. novembra - Súkromnému lietadlu frontmana írskej skupiny U2 Bona odpadli počas letu nad Nemeckom dvere, keď sa stroj pripravoval na pristátie v hlavnom meste Berlín - ale spevák nebol v ohrození života.

13. novembra - Najvyšší a najnižší muži sveta si v Londýne pri príležitosti Svetového dňa Guinnessových rekordov podali ruky. Išlo vôbec o prvé podujatie na svete, keď sa stretli dvaapolmetrový Turek s 55-centimetrov vysokým Nepálčanom. 

13. novembra - Mláďa tigra ušlo a voľne sa pohybovalo neďaleko zábavného parku Disneyland Paríž na východnom predmestí francúzskej metropoly. 

28. novembra - Austrálčan prekonal svetový rekord rozsvietením takmer 1,2 milióna vianočných svetielok v centre metropoly Canberra. Guinessova kniha svetových rekordov potvrdila, že 120-kilometrová farebná reťaz svetielok v tvare troch prepojených gigantických vianočných darčekov v nákupnom stredisku v centre Canberry je najväčším obrazcom vytvoreným z LED žiaroviek.

DECEMBER 2014

1. decembra - Zástupcovia argentínskeho mestečka El Chaňar v severozápadnej provincii Tucumán premenovali ulice na počesť futbalových reprezentantov. Počas prechádzky mestom tak možno prejsť napríklad z ulice Lionela Messiho na triedu Javiera Mascherana. V meste nesú ulice mená všetkých členov tímu, ktorí na tohtoročných majstrovstvách sveta v Brazílii získali po finálovej prehre s Nemeckom strieborné medaily. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu