Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Peter Debnár vydal nový detektívny román Heterochromia iridum

Heterochomia iridum
Heterochomia iridum (Zdroj: Forza)

BRATISLAVA - Slovenský spisovateľ Peter Debnár vydal detektívny román Heterochromia iridum. Publikácia zachytáva príbeh úspešného autora kníh Romana Roklinu. Ten sa zamiluje do atraktívnej Lily, ktorá má každé oko inej farby (táto anomália sa nazýva heterochromia).

 Je však ženatý a veľmi lipne na svojej jedinej dcére Petre. Lily nechce rozbíjať milencovu rodinu, a tak jedného dňa zmizne nielen z mesta, ale aj zo všetkých sociálnych sietí. Roklina zistí, že nie je biologickým otcom Petry, rozvedie sa, prestane písať, stratí chuť do práce i do tvorby a stáva sa spoločenským vydedencom. Zlom nastane vo chvíli, keď dostane list s fotkou zviazanej ženy, ktorá podľa tetovania vyzerá ako Lily, s textom, že ak nezačne písať novú knihu, môže zomrieť.

„Prvým impulzom na napísanie tohto príbehu bola pre mňa kolegyňa s nezabudnuteľným modrozeleným pohľadom,“ vyjadril sa Debnár. „Mal som možnosť dobre si ho preštudovať, lebo sme si rozumeli a často sa rozprávali. A keďže takto sfarbené oči sú veľmi zriedkavé a zvláštne, zdalo sa mi dostatočne zaujímavé použiť ich ako námet pre knihu a postaviť okolo nich zápletku,“ dodal autor. 

Zatiaľ čo prvá Debnárova detektívka s názvom Krvavá vášeň (2012) vznikala postupne celých desať rokov, novinku Heterochromia iridum sa mu podarilo napísať v priebehu niekoľkých týždňov. „V júni minulého roka som zaregistroval literárnu súťaž Detektívka 2013. Chcel som sa do nej zapojiť, no do odovzdania rukopisu mi zostávali len dva mesiace. Hnacím motorom bol pre mňa práve šibeničný termín, no podarilo sa mi ho dodržať. Rukopis som do vydavateľstva Forza Music posielal v posledný možný deň,“ povedal spisovateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu