Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svoje miesto...

Obal knihy Prečo bývame za mestom Zobraziť galériu (2)
Obal knihy Prečo bývame za mestom

Kým som si neprečítal mimoriadne invenčnú knihu súčasného švajčiarskeho spisovateľa Petra Stamma Prečo bývame za mestom (Perfekt 2014, preklad Ján Jambor) s kongeniálnymi ilustráciami nemeckej ilustrátorky Jutty Bauer, netušil som, že aj zdanlivo ponurá a profánna oblasť bývania a sťahovania sa z miesta na miesto môže v sebe obsahovať mnoho podnetov pre rozvoj fantázie detí a rodičov zároveň.

Samozrejme, výpravy na pôjdy a do pivníc v sebe vždy niesli prvky nádherného strachu z objavovania neznámeho zakázaného, ale doteraz ma nefascinovalo bývanie v autobuse, na streche kostola alebo v dome s tromi telefónmi. Až ma uši bolia, keď si len predstavím bývanie v tetiných husliach, a desím sa prázdna v bývaní nikde... Dnes tu a zajtra tam, trúfalo a večne hľadajúci svoje miesto na zemi.

Listujem inšpiratívnou knihou, ktorou sa spolu ako bájni kočovníci jedného príbuzensky spriazneného kmeňa svetom – nesvetom, dneškom – včerajškom môžu preháňať otec so synom, matka s dcérou, či inak, do kríža, ba aj dedko s babkou. Magicky sa opakujúce formulky v nekonečných variáciách a občas v zámerných vybočeniach pripomínajú rituál zaklínania vhodnej lokality pre život. Veľkým naznačeným tajomstvom je, že rodina môže byť šťastná iba tam, kde sa všetci ako jeden cítia dobre. Každé sťahovanie a každý pobyt, nech je akokoľvek čudesný, je prínosom i stratou zároveň. A tak v tých sťahovaniach plynú ľudské dni. Je požehnaním nájsť si to svoje miesto pod slnkom a zotrvať na ňom v radosti dlhšie obdobie. So všetkými štyrmi ročnými obdobiami, so štyrmi neporušenými životnými dejstvami: s detstvom, dospievaním, dospelosťou a zrelosťou.

Kniha Prečo bývame za mestom sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Ľuboš Svetoň

 

Recenzie nových kníh nájdete v letnom dvojčísle Knižnej revue 16/17 (vychádza 6. augusta)!

Svoje miesto...
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

 

-reklamná správa- 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu