Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Začnite sa báť: Hororová senzácia prichádza aj na Slovensko!

Začnite sa báť: Hororová senzácia prichádza aj na Slovensko! Zobraziť galériu (3)
Začnite sa báť: Hororová senzácia prichádza aj na Slovensko! (Zdroj: Ikar)

Švédsky triler Havranie dievča je predurčený na to, aby sa stal literárnou senzáciou. Hrdinkami knižnej novinky sú dve ženy - policajtka a psychoterapeutka. Prvá vyšetruje brutálnu vraždu mladého chlapca, ktorý nikomu nechýba, druhá už mala vo svojej starostlivosti veľa detí, ktoré sa obeti podobali. Samotná publikácia je naozaj drsná, v Čechách dokonca vychádza kniha s emblémom na obálke: Len pre silné povahy.

Autori Eriksson Jerker a Sundquist Hakan Axlander vystupujú pod spoločným pseudonymom Erik Axl Sund. Spoločne napísali drsnú detektívku plnú krvavých a násilných scén, ktorá sa v týchto dňoch dostáva do predaja. Nájdete ju v internetovom obchode iPark.sk.

Kniha Havranie dievča naozaj poburuje čitateľov. A o to viac, že väčšina brutalít pácha hlavná záporná postava na malých deťoch. Podľa autorov je to zámer, aby prekazili svojej rodnej zemi povesť mierumilovnej krajiny. "Švédsko sa tvári, ako veľmi je dôležité. Pritom je to zapadákov neďaleko severného pólu, navyše s úplne nezaslúžene dobrou povesťou. Chceme tento klam uviesť na pravú mieru. Zároveň priznávame, že je Havranie dievča fikcia a každý ju môže interpretovať po svojom," hovoria Erik Axl Sund, ktorých cituje portál severskekrimi.sk.

Obálka knihy je vôbec kapitola sama o sebe. Hrôzostrašný obrázok je pôvodne vcelku nevinná kresba od už dávno zosnulého maliara Carla Larssona. A čo k jeho využitiu, alebo dalo by sa možno aj povedať k zneužitiu, jeho diela samotných autorov viedlo? "Carl Larsson je pre nás Švédov umelec, ktorý najlepšie vyjadruje predstavu o švédskej rodinnej idylke. Jeho obrázky sú vo väčšine domácností a skoro každý k nim má vzťah. Ale zároveň sú podvrh vytvorený umelcom, ktorý nestojí za nič a v mnohých ohľadoch sa správal ako debil. Chceli sme tú faloš zdôrazniť pridaním dimenzie čierneho atramentu," vyjadrili sa Erik Axl Sund pre český server Aktuálně.cz.

"Havranie dievča je hlboko desivý román, temný príbeh, ktorý vyniká aj v rámci tradičnej škandinávskej detektívky. Psychologický triler, ktorý analyzuje ľudskú dušu a zabára sa hlboko do ľudských nerestí a podvedomých zvráteností," uviedol taliansky portál sololibri.net. "Havranie dievča je triler, ktorý sa podobá studenému a temnému domu plnému zlovestného tajomstva. Autori Havranieho dievčaťa dokonale ovládajú psychologické modely správania a tiež vedia, ako vytvoriť úžasné finále," hodnotia román holandské médiá.

Vedeli ste, že:

- vo Švédsku spôsobila kniha veľký rozruch, získala niekoľko žánrových cien, ale vyslúžila si aj dávku kritiky za to, že je to až príliš drsný a násilný príbeh. Podľa niektorých recenzentov je Havranie dievča také kruté, ako doteraz žiadny krimi román nebol.

- talianske médiá o románe napísali, že je síce temný a hrôzostrašný, ale nechýba mu elegancia a na jeho pozadí cítiť tradíciu ponurých severských príbehov.

- v Čechách vychádza kniha s emblémom na obálke Len pre silné povahy.

- práva na jeho vydanie kúpili doteraz vydavateľstvá v 35 krajinách vrátane Brazílie, Tchaj-wanu a Japonska. Slovenský preklad vychádza 20. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu