Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zrodil sa Hercule Poirot

Zrodil sa Hercule Poirot Zobraziť galériu (8)
Zrodil sa Hercule Poirot (Zdroj: Ikar)

Bolo to takmer pred 100 rokmi. Úplne prvá detektívka Agathy Christie, v ktorej predstavila čitateľom fúzkatého belgického detektíva Hercula Poirota. Štyri roky prerábala Agatha svoju prvú knihu, zvažovala ju vydať pod pseudonymom, odmietlo ju šesť vydavateľov...ale napokon vyšla a svet spoznal Agathu Christie, z ktorej sa stala kráľovná anglickej detektívky a legenda žánru. Prečítajte si 7 knižných tipov portálu Topky.sk vrátane prvej detektívky s Herculom Poirotom.

Volanie kukučky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Volanie kukučky (R.Galbraith)
Prvý prípad Cormorana Strikea...a treba povedať, že veľmi vydarený. Existuje niekoľko detektívov, ktorí sa zapíšu do povedomia, vojdú čitateľom pod kožu. Sherlock Holmes, Hercule Poirot, slečna Marplová, Harry Hole, či komisár Maigret. Cormoran sa môže časom pridať minimálne na koniec tohto radu. J.K.Rowlingová oblečená do pánskych nohavíc Galbraitha tentoraz nesklamala – po nie príliš vydarenom Prázdnom mieste boli pochyby na mieste, no Volanie kukučky jej vyšlo dokonale. Poctivá detektívka s výrazným vyšetrovateľom, skvelá atmosféra, súčasný Londýn a zaujímavý prípad. Vyskúšajte.

Uspávač
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Uspávač (Lars Kepler)
Jeden z najsilnejších krimi románov severského dua píšuceho pod pseudonymom Lars Kepler. Joona Linna je späť a tentoraz sa môžete tešiť na nervydrásajúci triler a strhujúcu akciu. Ak si myslíte, že najhorším zločinom je vražda, môžete sa pekelne mýliť... Ten chlapík mal byť mŕtvy. Posledná obeť beštiálneho vraha. Teraz je však späť a nikto nevie ako dokázal prežiť. A kde bol celý ten čas?! V ohrození je ďalší ľudský život a polícia nemá žiadnu stopu. Stihne Joona Linna zachrániť potenciálnu obeť? Ak máte radi severské krimi, túto knihu rozhodne nevynechajte. A pozrite si aj vynikajúci TRAILER. Viac severských detektívok nájdete na www.severskekrimi.sk

Vražda na zámku Styles
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Vražda na zámku Styles (Agatha Christie)

„Čo viac si môže milovník kvalitnej detektívky želať?“ pýta sa The New York Times na margo príbehov Agathy Christie. V tomto prípade na knihu, ktorá vychádza v slovenčine vôbec prvý raz! A prvýkrát sa stretávame s Herculom Poirotom, ktorý so svojím typickým šarmom rozpletá klbko divných vzťahov obyvateľov ospalého panstva v Essexe. Hľadá starostlivo odstránené stopy, preveruje alibi, až kým nepríde na kĺb rafinovanému plánu a neodhalí pravého vinníka. Vynikajúca detektívka, v ktorej Poirot pátra po tom, kto zavraždil Emily Inglethorpovú a ako sa vrah dostal do zamknutej spálne.

Sama sebou
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Sama sebou (Lisa Renee Jonesová)

Je tu pokračovanie celosvetovo úspešnej erotickej trilógie, o ktorej americkí kritici tvrdia, že sa v nej mieša Päťdesiat odtieňov sivej a Základný inštinkt. Jonessová nám veľmi rafinovane podsúva napätie, prekvapenia i odhalenia, takže nám nezostáva nič iné, len čítať ďalej, aby sme sa dopátrali k odpovedi na neodbytnú otázku: ako to je s tajomnou Rebeccou a jej denníkom? A táto otázka vás bude zožierať ešte poriadne dlho... Jonesová je oceňovaná a mimoriadne úspešná autorka vyše tridsiatich bestsellerov, čo dokázala aj v tejto trilógii. Píše najmä pre moderné ženy, do romancí primiešava napätie, tajomno a celé to okorenené temnými prvkami.

Plávanie so žralokmi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Plávanie so žralokmi (Claire Bidwellová Smithová)

Skutočný príbeh o láske, strate, ale najmä prekonávaní smútku. Keď rodičom Claire diagnostikujú rakovinu, má iba štrnásť rokov. Smrť sa vznáša okolo nich a nezadržateľne sa blíži. Claire hľadá útechu v alkohole, chlapcoch, cestovaní, no stále sa jej nedarí striasť ťarchu sveta, v ktorom sa cíti osamelá. Záchranou sa stanú knihy, denníky, listy a rodinné príbehy. Plávanie so žralokmi je miestami naozaj smutný a bolestivý príbeh, no zároveň pri jeho čítaní pocítite povznesenie a nádej. Nie každý z nás dokáže premeniť tragické udalosti na dôležitý míľnik vo svojom živote.

Neobzeraj sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Neobzeraj sa (Karin Fossum)

Druhá kniha Karin Fossum s inšpektorom Sejerom. „Neobzeraj sa ukazuje, čím si Fossum vyslúžila európsku slávu,“ napísali Sunday Times. V malom mestečku pod horami sa deti môžu bezstarostne hrávať a rodičia sa neboja púšťať ich von bez dozoru. Keď však malá Ranghild pri jazere objaví mŕtvolu nahej mladej ženy, pokojné dni sa zdanlivo navždy končia. Kto mohol mať dôvod zavraždiť ju? Inšpektor Sejer rieši svoj ďalší prípad a ani tentoraz nejde o „zvyčajných podozrivých“. Ďalší z príbehov, na ktorých je najhrôzostrašnejšie to, že by sa mohli odohrávať práve vo vašom susedstve.

Láska a bezsenné noci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Láska a bezsenné noci (Nick Spalding)

S vetou na obálke „Na rodičovstve je niekedy najťažšie zachovať si chladnú hlavu“ budú súhlasiť asi mnohí. Spalding opäť ponúka vtipný príbeh o Laure a Jamiem Newmanovcoch, ktorí brali antikoncepciu na ľahkú váhu a jedného dňa sa z toho zrodilo dieťa:) Medzi počatím a pôrodom je však deväť mesiacov dávenia na verejnosti, nespavosti, bolestí krížov, zmien nálad...proste, „super“ obdobie pre obidvoch partnerov. A keď k tomu pridáte vzdorovitú svokru a pôrodnú asistentku...tešte sa zábavné čítanie. 

Milan Buno, knižný publicista

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu