Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matúš Kučera: Slováci a Chorváti

Matúš Kučera
Matúš Kučera (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Historické a kultúrne vzťahy dvoch nových malých európskych štátov Slovenska a Chorvátska hodnotí Matúš Kučera v knihe Slováci a Chorváti. Vyšla v bratislavskom vydavateľstve PostScriptum a na 240 stranách sumarizuje vzájomné vzťahy počas ôsmich storočí až po novodobý vznik samostatných republík.

"Je to hodnotné dielo, napísané zrozumiteľne aj pre bežných čitateľov," ocenil publikáciu Slováci a Chorváti na stredajšej (12.2.) prezentácii v bratislavskej Univerzitnej knižnici veľvyslanec Chorvátskej republiky na Slovensku Jakša Muljačić.

Podľa jej lektora, historika Martina Homzu, publikácia pútavým textom mapuje obrovské dejinné súvislosti od vzniku priezvisk Chorvát a Slovák, cez budovanie Veľkomoravskej ríše, cyrilo-metodské dedičstvo, Uhorské kráľovstvo a rôzne ďalšie väzby v dobrých aj zlých časoch. "Patrí tam aj význam Trnavskej univerzity, cirkevné vzťahy, národné pohyby v 19. storočí a iné vzájomné súvislosti. Kaleidoskopickým spôsobom sa dostáva do modernej súčasnosti, do 90. rokov 20. storočia, kedy došlo k osamostatneniu oboch krajín. Kniha je aj pre odborníkov východiskovým textom do budúcnosti," zhrnul jej význam Homza. 

Riaditeľ Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku Andrej Solár pripomenul, že fenomén slovensko-chorvátskych vzťahov prvýkrát spracoval významný historik. Kniha umožňuje spoznať našu minulosť, postavenie oboch národov aj ich snahu po osamostatnení.

Pri spoznaní Chorvátov autorovi veľmi pomohlo pôsobenie v úlohe prvého slovenského veľvyslanca v tejto krajine v rokoch 1993 až 1998. "Bolo to veľmi ťažké obdobie dvoch občianskych vojen. Boh mal nado mnou ochrannú ruku, keď som bol odovzdať poverovacie listiny prezidentovi Bosny a Hercegoviny. Mal som ísť helikoptérou, ale rozhodol som sa pre auto. Helikoptéru zostrelili," pripomenul vojnovú realitu bývalý veľvyslanec.

Uviedol, že knihu napísal aj z dôvodu, aby stotisíc Slovákov, ktorý každoročne dovolenkujú pri Jadrane, si uvedomilo, že už niet Juhoslávie, ale cestujú k Chorvátom.

Skvelú historickú lahôdku Slováci a Chorváti nájdete v internetovom obchode iPark.sk>>

Matúš Kučera sa narodil v Mojtíne (1932). Patrí k zakladateľskej generácii slovenskej vedeckej medievistiky, je historik, odborník na stredoveké dejiny a vysokoškolský pedagóg. Začiatkom 90. rokov 20. storočia vstúpil do politiky. Stal sa federálnym poslancom, ministrom školstva, veľvyslancom SR v Chorvátsku, neskôr v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine. Od roku 2000 zastával niekoľko rokov post riaditeľa Slovenského národného múzea, zároveň vyučoval dejiny na Univerzite svätých Cyrila a Metoda v Trnave. Od roku 2008 je na dôchodku. Okrem odbornej spisby je verejnosti známy aj ako popularizátor slovenského stredoveku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu