Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

E.M.Tatkin: Tatkinov nočník

Tatkinov nočník
Tatkinov nočník (Zdroj: Ikar)

A je to tu. Novinka E. M. Tatkina! Že kto to preboha je? Je to po Voltairovi, Travenovi, Matkinovi, Marylin Monroe ďalší z plejády velikánov pôsobiaci pod záhadným pseudonymom?

Faktom zostáva nová kniha Tatkinov nočník, ktorá je zmesou esejí, poviedok, komiksu, výstrižkov, fotografii, spomienok; teda kombinácie, ktorá v dejinách našej literatúry nemá obdobu. Tatkin sa na bežné i čudné veci okolo nás díva s nadhľadom, s potmehúdskym úsmevom, ale najmä optimizmom.

Topky.sk vám spolu s internetovým kníhkupectvom BUX.sk prinesú úryvky z novinky Tatkinov nočník – dnes o ženskom zmysle pre humor.

Žena bez zmyslu pre humor je ako neposolený krajec chleba.

Zmysel pre humor je vlastnosť, ktorá sa nedá naučiť, s tou sa človek narodí a buď ju má, alebo nie. Už v škôlke som zistil, že dievčatá majú radi humor a rady sa smejú. Zaujať nežné pohlavie zmyslom pre humor je snom každého chlapca i muža, a docielenie tohto sna môže mať mnoho podôb. Prečo sa stáva, že žena nepochopí nejaký vtip? Čo vlastne robí vtip smiešnym? Čo je humor a ako funguje? Na tieto otázky neexistujú jednoznačné odpovede, najmä ak sa chceme vyhnúť nič nehovoriacim definíciám typu „humor je korenie života“ a podobne. Spustiť smiaci mechanizmus u žien sa dá rôzne, od humorného príbehu, dobre podaného vtipu, až po nemé spustenie nohavíc. Kým ženy kedysi padali do bezvedomia pred každým svalnatým plejbojom, ktorý sa na ne povýšenecky pozrel, v súčasnosti dávajú prednosť príjemnému sympaťákovi, ktorý srší humorom. Časy sa zmenili. Ženský zmysel pre humor je údajne podľa prieskumov o niečo pozadu oproti mužskému a  prechádza viacerými fázami. Aspoň to vyplýva zo štúdie objednanej prestížnym pánskym magazínom Urob si to sám, ktorú spracoval tbiliský Inštitút pre výskum verejnej mienky*

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* V tomto prieskume na celej čiare u nežnejšej časti ľudstva vyhral partner, ktorý dokáže svoju partnerku pobaviť a rozosmiať. Čo je zaujímavé, deväť percent žien by si vybralo za partnera muža, ktorý je dobrý v sudoku. Humor ako najdôležitejšie kritérium pri výbere partnera označilo až tridsať percent z opýtaných žien vo veku medzi dvadsiatkou a deväťdesiatkou. Vzhľad hrá dôležitú úlohu len u dvadsaťštyri percenta žien, pričom však uprednostňujú príjemne pôsobiaci výzor a atletickú postavu pred obrovskými svalmi, hrubým krkom a joggingovým úborom.

Vo fáze balenia sú muži zahľadení do vtipných partneriek, ktoré sa smejú stále a na všetkom. Neprekážajú im ani   morbídne a neslušné vtipy. Po fáze balenia prichádza fáza všedného nažívania. V tejto fáze rozdiely medzi tým, čo jedna strana považuje za vtipné, a druhá nie, narastajú, až sa zastavia v bode, keď muži dokážu žartovať tak ako kedysi, a ich partnerky a manželky sa už len čudujú. Zoči-voči každodennému nažívaniu s mužmi sa už nič nezdá také vtipné ako predtým. Z toho vyplýva logický záver. Ženy určite zmysel pre humor majú, len ho strácajú vo vzťahoch, šťastných aj nešťastných alebo s vekom. Stávajú sa manželkami a matkami a svoj zmysel pre humor potrebujú na to, aby všetko zvládli. Veď bez zmyslu pre humor by to asi s nami  nevydržali.

Čo je pomerne zarážajúce, len šestnásť percent opýtaných žien dáva u mužov prednosť inteligencii. Dobrá správa pre mužov je aj fakt, že kritériá ako materiálne zabezpečenie, dobré postavenie (v zamestnaní) a výška mesačného príjmu hrá pri výbere vhodného partnera rozhodujúcu úlohu iba pre sedem percent žien a iba sedem desatín percenta sníva o mužovi s nadmerným penisom(!). Zlá správa pre mužov je, že iba jedno percento žien dovolí, aby na prvej schôdzke s vysnívaným „pánom božským“ došlo k intímnemu zblíženiu.

Dosť bolo teórie, je čas na praktickú ukážku. V kníhkupectve Artforum som zbadal knihu so zaujímavým názvom: „Láska je sliepka“. Ženy sú sliepky? Autorka mi nepripadala ako typ, ktorý by pripustil túto kacírsku myšlienku. Alebo sú sliepky, len keď sú zamilované? Kedy je to láska, a kedy už nie? Možno to pomôže odhaliť krátky, fiktívny dialóg medzi dvoma zamilovanými.

Júlia: Čau!
Romeo: Nooo, konečne!
Júlia: Chceš, aby som odišla?
Romeo: Nie, nie, čo si? Už len tá predstava je hrozná!
Júlia: Miluješ ma?
Romeo: Samozrejme, v jednom kuse!
Júlia: A podviedol si ma už niekedy?
Romeo: Nie, nikdy, prečo sa tak hlúpo pýtaš?
Júlia: A budeš ma bozkávať?
Romeo: Samozrejme, pri každej príležitosti!
Júlia: A bol by si schopný ma niekedy udrieť?
Romeo: Si sa zbláznila, veď ma poznáš!
Júlia: Môžem ti dôverovať?
Romeo: Áno
Júlia:  Zlatko
Tento dialóg sedem rokov po svadbe (kritický čas) znie takto: Čítaj zdola nahor.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu