Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najrekordy tohto roka: Boli bláznivé, kuriózne a takmer nemožné!

Pre rekord sa ľudia neváhali ani vyzliecť Zobraziť galériu (4)
Pre rekord sa ľudia neváhali ani vyzliecť (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Hlasnejšie, dlhšie, bláznivejšie: aj v pomaly končiacom sa roku 2011 vytvárali ľudia i zvieratá nové rekordy. Dokonca aj celé krajiny sa dokázali zapísať do Guinnessovej knihy. Napríklad Belgicko ale nie je na svoj rekord s najdlhším vytváraním vlády po voľbách príliš hrdé, napísala agentúra DPA.

Pradenie mačky je bežne považované za príjemné. V prípade 12 rokov starého kocúra Smokeyho z Anglicka je to ale inak. Jeho pradenie je hlasné ako zvuk vysávača - táto mačka domáca dokáže vyvinúť rámus v nameranej úrovni 67,7 decibelov, a stala sa tak v tomto roku najhlasnejším exemplárom svojho druhu. Pre porovnanie: motorová kosačka na trávu dokáže až 90 decibelov. Napriek tomu je kocúr Smokey vo zvieracom svete skôr ešte "tichučký". Napríklad veľryba modrá komunikuje pod vodou intenzitou až 188 decibelov.

Smokey pradie

A čo napríklad veľkosť krokodílov? Najväčší exemplár svojho druhu žije v Austrálii, má 100 rokov a volá sa Cassius Clay, čo je rodné meno americkej boxerskej legendy Muhammada Aliho. Najnáročnejšie pre zápis tohto rekordu, platného len pre krokodíly žijúce v zajatí, ale bolo zviera presne zmerať. "Museli sme vypustiť vodu z bazéna a Cassia poriadne prezrieť, aby nebol agresívny. Trvalo to niekoľko hodín, než sme mohli zostúpiť k nemu do bazéna a valibuka zmerať," uviedol opatrovateľ George Craig. Výsledok: 5,5 metra.

Cassius Clay robí svojmu menovcovi česť

Najrekordy tohto roka: Boli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: telegraph.co.uk)

V roku 2011 sa dokázalo dostať do knihy rekordov aj Belgické kráľovstvo ako krajina, ktorej od volieb najdlhšie trvalo vytvoriť vládu. Celkom 540 dní bolo Belgicko spravované len provizórne. Hravo tak prekonalo Irak, ktorý to dotiahol len na 289 dní.

Kto je najstarší muž, sa odborníci často hádajú. Často totiž chýba potrebný úradný dôkaz v podobe rodného listu či iného hodnoverného dokumentu z onej doby. Tento rok zomrel údajne najstarší muž vo veku 114 rokov v americkom štáte Montana. Jedz málo a pracuj dlho, bolo životným krédom Waltera Breuninga, bývalého stavebného robotníka. Jeho život obsiahol tri storočia, od 19. do 21.

Walter Breuning

Najrekordy tohto roka: Boli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Avšak Breuning nebol najstarším človekom, tento rekord držia ženy. Až do tohtoročného 1. februára bola najstaršou ženou Američanka Eunice Sanbornová, ktorá zomrela v 114 rokoch. V máji ju ale prekonala Brazílčanka Maria Gomesová Valentimová, ktorá sa dožila 114 rokov a 313 dní. Brazília sa síce snažila presadiť s najstaršími ľuďmi aj skôr, k zápisu jej ale chýbali potrebné dokumenty. Okrem originálneho rodného listu musí totiž uchádzač tiež preukázať, že mu ten dokument skutočne patrí.

To sa napríklad nepodarilo vietnamskej "matke hrdinov" Tran Thi Viet. Bola podľa vlastných údajov stará 119 rokov, avšak preverujúceho komisára Guinnessovej knihy rekordov sa jej nepodarilo presvedčiť. Podľa neho rodný list nezodpovedal jej údajom. Žena, ktorá tento rok zomrela, bola vo svojej vlasti uctievaná. Sedem svojich detí stratila vo vietnamskej vojne.

Aj starí ľudia môžu byť fit. Brit indického pôvodu Fauja Singh je aktívnym maratónskymi bežcom aj vo svojich 100 rokoch. V tomto veku bežal tento rok na jeseň maratón v kanadskom Toronte v plnej dĺžke 42,125 kilometra.

Kým rekordný vek sa preukazuje niekedy ťažko, s veľkosťou je to jednoduchšie. Najmenším žijúcim človekom bol v roku 2011 Junrey Balawing z Filipín. Počas svojich 18. narodenín sa nechal zmerať, jeho oficiálna telesná výška je 59,93 centimetra.

Junrey Balawing

Najrekordy tohto roka: Boli
Zobraziť galériu (4)

Rekord vo funkčnej vytrvalosti patrí žiarovke v kalifornskej obci Livemore. Svieti len s krátkym vypínaním už 110 rokov miestnym hasičom. Zažila veľké zemetrasenie v San Franciscu v roku 1906 a svietila aj v čase potopenia Titanicu v roku 1912.

Žiarovka svieti 110 rokov

Naproti tomu najmenší krátko fungujúci predmet vyrobili tento rok výskumníci v Drážďanoch. Nimi vytvorená miniatúrna raketa merala 600 nanometrov, čo je 50-krát menej ako priemer vlasu. Raz možno bude tento drobček dopravovať lieky ľudským telom na miesto, kam patria.

Najdlhšiu cigara ubalili - kde inde ako na Kube. Merala takmer 82 metrov. Najviac ľudí na jednu plť sa vtesnalo v Brandenbursku, bolo ich 400. A najdrahší vianočný strom s diamantovými ozdobami mali v Abú Zabí. Jeho celková cena bola osem miliónov eur .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu