Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Delegáciu na pohreb Havla povedie prezident a premiérka

Iveta Radičová a Ivan Gašparovič
Iveta Radičová a Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Vládnu delegáciu, ktorá sa v piatok (23.12.) zúčastní na pohrebe posledného prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky Václava Havla, povedie prezident SR Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Médiá dnes o tom po rokovaní vlády informoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý nevylúčil ani svoju vlastnú účasť.

Vláda dnes v súvislosti s úmrtím známeho štátnika schválila štátny smútok. Slovenské zástavy sa tak od vzniku samostatnej krajiny spustia po siedmy raz. "Myslím si, že by sme mali mať tradíciu, že vo vzťahu k bývalým prezidentom, a Václav Havel bol aj náš bývalý prezident, demokraticky zvolený, by sme mali vyhlasovať štátny smútok," povedal Lipšic.

Návrh na vyhlásenie štátneho smútku prešiel vo vláde jednohlasne. Šéf rezortu vnútra odmietol, že by prekážkou takéhoto rozhodnutia mala byť skutočnosť, že Havel mal českú národnosť. "Bol prezidentom dva roky aj Čechov aj Slovákov... V tých zlomových rokoch bol symbolom Nežnej revolúcie koniec koncov aj na Slovensku," dodal Lipšic, ktorý považuje Havla za humanistu a idealistu.

Naposledy Slovensko oficiálne smútilo za občanom inej národnosti v roku 2005. Stalo sa tak po úmrtí pápeža Jána Pavla II. Štátny smútok vtedy nebol vyhlásený oficiálne, ale Ministerstvo vnútra SR vydalo pokyn, že štátne vlajky zostanú na štátnych orgánoch a inštitúciách územnej samosprávy spustené na pol žrde. Rozhodnutie rezortu vnútra podporil aj prezident Gašparovič. Štátny smútok bude v piatok trvať od 8.00 h do 18.00 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu