Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Václav Havel (†75) zomrel v spánku, za ruku ho držala manželka Dagmar

Václav Havel
Václav Havel

PRAHA - Dnes ráno zomrel v spánku prvý porevolučný český prezident Václav Havel. Mal 75 rokov. Oznámila to Havlova tajomníčka Sabina Tančevová. Niekdajší československý a český prezident zomrel "v tichosti v spánku" na svojej chalupe na Hrádečku Trutnovsku v prítomnosti svojej ženy Dagmar, dodala.

Za bývalým prezidentom Havlom smúti nielen Česká republika, ale celý svet. Najväčšiu bolesť v srdci ale zažíva vdova Dagmar Havlová (58). Bola so svojím mužom, keď v nedeľu ráno na svojom milovanom Hrádečku naposledy v jej náručí vydýchol.

Havel sa na verejnosti objavil naposledy pred týždňom, keď v sobotu prijal svojho priateľa tibetského Dalajlámu a prevzal cenu slovenskej Nadácie Jána Langoša.
    
Havlovo úmrtie je podľa českého premiéra Petra Nečasa obrovská škoda. Exprezident mal rešpekt predsedu vlády a zaslúži si podľa neho najvyššiu úctu a najvyššie pocty zo strany štátu.

Bývalého prezidenta vyčerpávala práca na jeho režisérskom debute Odchádzanie, ktoré sa do kín dostalo v marci 2011. V tomto čase začal rušiť program. Slávnostnej premiéry sa však zúčastnil, aj keď pôsobil zoslabnuto, vychudnuto a podopieral sa paličkou. Neskôr sa doliečoval na vidieku, rekonvalescencia však prebiehala pomalšie, ako lekári čakali, píše iDNES.cz.

Tento rok v októbri mal politik, dramatik, spisovateľ a ochranca ľudských práv 75 rokov. Havel mal dlhodobé problémy s respiračným systémom, ktorý bol oslabený častými zápalmi, skorším fajčením a tiež rakovinou, kvôli ktorej mu lekári pred rokmi odstránili polovicu pravého pľúca. Mával aj iné zdravotné problémy, ako napríklad srdcovú arytmiu. Niekoľkokrát bol v ohrození života, bolo to kvôli problémom s pľúcami a kvôli prederaveniu hrubého čreva.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu