Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďarič: Z vládnej koalície začali vykúkať čudné hlavy

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Skutočnou príčinou pádu vlády nebolo podľa podpredsdu Smeru-SD Mareka Maďariča navýšenie eurovalu, ale snaha koalície izolovať jeho stranu a vládnuť na základe "krehkej" parlamentnej väčšiny.

"Čoskoro sa ukázalo, že to nebola väčšina štyroch strán, začali z tých štyroch strán vykúkať aj iné čudné hlavy s niekedy až čudnými názormi, či už nejaký obyčajný človek, alebo zvláštna frakcia v Moste - Híd," vyhlásil v dnešnej relácii Dialógy Slovenského rozhlasu Maďarič.

Pripomenul, že koalícia nenarazila len v prípade eurovalu, už predtým mala mimoriadne problémy pri voľbe generálneho prokurátora. "My sme chceli o podpore navýšenia eurovalu rokovať a naše pozvanie nebolo prijaté," zdôraznil Maďarič.

"Dosiahli sme veľmi veľa," odpovedal podpredseda SaS Juraj Miškov na otázku moderátora, čo jeho strana svojim hlasovaním vlastne dosiahla, keď napriek nemu Slovensko navýšenie eurovalu schválilo a ešte naviac padla vláda. Dodal, že SaS dokázala svojim voličom, že je pre ňu dôležité dodržať svoje sľuby a stáť za svojim názorom aj za cenu pádu vlády. "My sme našim voličom pred voľbami sľubovali, že nepodporíme žiadne ďalšie zadlžovanie Slovenska. A v tomto sme konzistentne a zodpovedne zotrvávali. Neotočili sme," dodal Miškov. Poslanec KDH Pavol Abrhan však kontroval, že tentokrát Slovensko v skutočnosti nehlasovalo o eurovale, ale len o jeho navýšení.

"Euroval bol schválený aj hlasmi SaS 8. novembra 2010. Nie je pravda, že to bolo principiálne a jednoznačné stanovisko SaS. Teraz sa hlasovalo len o navýšení," vyhlásil Abrhan. Dodal, že ostatné tri strany vládnej koalície nemali pád vlády ako záložný plán, ale sa do poslednej chvíle snažili dohodnúť s SaS. "Nie je možné byť v koalícii a na jedno hlasovanie si odskočiť k opozícii," povedal s tým, že SaS ponúkali kompromis, ktorý umožňoval vetovať každú konkrétnu pôžičku. Dohoda so Smerom-SD o predčasných voľbách bola potom podľa neho dôsledkom snahy čím skôr napraviť neúspešné hlasovanie a schváliť navýšenie eurovalu.

"Vznikla situácia, keď má jedna koaličná strana úplne iný názor na budúcnosť Slovenska v Európe, ako ostatné tri," komentovala pád vlády Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). "Keď vláda nemá dôveru parlamentu, môžu rozhodnúť len voliči," dodala. "Sme súčasťou jedného elitného klubu, máme spoločnú menu euro. Je našou zodpovednosťou byť k tomuto elitnému klubu féroví," doplnil ju podpredseda Mosta - Híd Zsolt Simon, podľa ktorého išlo o záchranu aj našej meny.

"Predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS) víta pád neslovenského vládneho zlepecnca. Bolo len otázkou času, kedy nastane tento polčas rozpadu. Je úplne zbytočné špekulovať, či to bolo na základe eurovalu, alebo iných kolízií programov týchto strán," reagoval podpredseda SNS Rafael Rafaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu