Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Apel Európy a ticho pred búrkou: Taká je predvolebná situácia v Grécku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Deň pred kľúčovými parlamentnými voľbami zavládol na rozbúrenom gréckom politickom poli povinný pokoj zbraní. Mnoho európskych politikov ale využilo poslednej chvíle k výzve voličom, aby hlasovali zodpovedne a neodsúdil svoju krajinu - a s ňou aj celú eurozónu - k nepredvídateľným otrasom.

Apel voličom adresovala nemecká kancelárka Angela Merkelová, šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker aj predseda španielskej vlády Mariano Rajoy.

Merkelová Grékov znovu varovala, že o podmienkach poskytnutia záchranného balíka nemožno opakovane vyjednávať. "Preto je tak dôležité, aby z gréckych volieb vzišla vláda, ktorá povie: áno, dohody dodržíme," vyhlásila dnes kancelárka na zjazde kresťanských demokratov v Darmstadte.

Jean-Claude Juncker, šéf euroskupiny zloženej z ministrov financií krajín eurozóny, gréckych voličov vyzval, aby sa od eura nespustili. "Ak zvíťazí radikálna ľavica, čo nemožno vylúčiť, následky pre menovú úniu budú nepredvídateľné," povedal Juncker v rozhovore pre rakúsky denník Kurier. "EÚ bude musieť rokovať s ktoroukoľvek gréckou vládou. Varujem ale pred odmietnutím eura, ktoré by ohrozilo vnútornú súdržnosť eurozóny," konštatoval luxemburský politik.

K podpore užšej politickej a fiškálnej únie Európy dnes z Madridu vyzval Grécko španielsky premiér Mariano Rajoy. "Európa musí dať svetu najavo, že euro je nezvratný projekt," povedal predseda španielskej vlády na zhromaždení v San Sebastiane.

Pre zachovanie príslušnosti k eurozóne je aj väčšina komentárov dnešnej gréckeho tlače. "Nedeľné voľby musia byť založené na nádeji, nie na nenávisti," napísal denník Ta Nea. "Musia byť založené na perspektíve eura, nie drachmy," uviedol denník s poukazom na možnosť návratu k starej gréckej mene v prípade, že krajina eurozóny opustí.

Podľa denníka Ethnos prieskumy verejnej mienky ukazujú, že stúpenci eura sú vo veľkej prevahe nad tými, kto "túto menu odmietajú, alebo ju chcú obetovať pre sebecké záujmy".

Podľa sociologických prieskumov sú sily dvoch hlavných súperov - stredopravej Novej demokracie (ND) a Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA) - zhruba vyrovnané na úrovni 30 percent. Výrazné víťazstvo žiadnej z nich sa nečaká. Výsledok volieb ovplyvnia hlavne nerozhodnutí voliči, ktorých je podľa odhadov expertov na 700.000.

Šéf ND Antonis Samaras v piatok večer na poslednom predvolebnom mítingu svojej strany v Aténach vyzval Grékov k zodpovednosti. "Vo voľbách rozhodneme o budúcnosti krajiny a našich detí," vyhlásil k davu priaznivcov na centrálnom námestí Syntagma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu