Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Proces s Breivikom: Vypovedali extrémisti, varovali pred vojnou!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Pred osloský súd v utorok predstúpili svedkovia, ktorí mali pomôcť obhajobe nórskeho masového vraha Andersa Breivika. Traja pravicoví extrémisti mali demonštrovať pravdivosť Breivikovho tvrdenia, že jeho minuloročné činy boli výsledkom rozšíreného ideologického pohľadu na spoločnosť a nie duševnej poruchy.

Pred súd tak v 31. deň procesu s 33-ročným rodákom z Osla predstúpili dvaja krajne pravicoví radikáli. Obaja sa síce stotožnili s názormi obžalovaného, otvorene však jeho konanie nepodporili.

Líder jednej z nórskych neonacistických skupín hovoril o tom, že jeho vlasť "je vo vojne a v procese balkanizácie". Podľa Toreho Tvedta hrozí Norom "vyhubenie" ako výsledok "stretu civilizácií" - západnej a moslimskej.

Druhý predvolaný extrémista označil islam za "náboženstvo násilia a vojen" a samotného proroka Mohameda označil za "sexuálneho delikventa, vykrádača karaván a vojnového zločinca". "Považujeme islam za hrozbu pre nórsku spoločnosť a jej hodnoty," povedal Arne Tumyr, líder združenia Stop islamizácií Nórska.

Breivik čelí pred súdom v Osle obvineniam z terorizmu a úkladných vrážd. V júli 2011 pravicový radikál najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil tam 69 z nich. Samozvaný bojovník proti multikulturalizmu súdu povedal, že jeho cieľom bolo zavraždiť všetkých približne 600 mladých ľudí. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu