Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smutné výročie: Pred rokom Breivik zabil 77 ľudí, Nóri chystajú početné obrady!

Desaťtisíce ľudí spievali pieseň, ktorú Breivik nenávidí
Desaťtisíce ľudí spievali pieseň, ktorú Breivik nenávidí (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsko a s ním celá Európa si v nedeľu pripomína prvé výročie vyčíňania masového vraha Andersa Breivika. Ten 22. júla 2011 usmrtil 77 ľudí, ktorých pamiatku si Nóri v nedeľu pripomenú. V bohatej škandinávskej krajine sa budú konať početné náboženské obrady, na miestach oboch útokov položia vence a pri radnici v Osle sa bude konať koncert.

Nórsky premiér Jens Stoltenberg by sa krajanom a spolustraníkom mal prihovoriť prostredníctvom prejavu na ostrove Utöya, kam by mal prísť po omši v osloskej katedrále, na ktorú príde aj kráľovská rodina.

Anders Breivik pred rokom najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil 69 z nich. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné". Ak 33-ročného extrémistu uväznia, za terorizmus a úkladne vraždy mu hrozí maximálne 21-ročný trest. Verdikt vo veci jeho psychického zdravia by mal byť známy 24. augusta.

Nórska vláda aj rok po udalostiach deklaruje svoj cieľ zachovať spoločnosť otvorenou a demokratickou. Momentálne sa však krajina zmieta v horúcej debate, ktorú podnietili desiatky prevažne bulharských a rumunských Rómov, ktorí sa na týždne usadili pri katedrále v centre Osla. Úrady si s nimi nevedeli rady a nakoniec odišli až na žiadosť duchovných. Rómovia tvrdili, že sa presunuli do centra z bezpečnostných dôvodov a pre údajne neopodstatnené kontroly zo strany policajtov. Od katedrály sa presťahovali na súkromné pozemky v Osle, čo okolití obyvatelia znášajú pomerne ťažko, keďže sa obávajú znečisťovania a kriminality.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu