Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sulík: Voľba generálneho prokurátora bola ako úbohé divadlo

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba generálneho prokurátora, meno ktorého nie je známe ani po štyroch kolách tajných volieb na pôde Národnej rady SR, v podaní koaličných strán pôsobila na predsedu parlamentu Richarda Sulíka ako "úbohé divadlo".

Uviedol to dnes v diskusnej relácii televízie TA3 Téma dňa, v ktorej zhodnotil udalosti končiaceho sa roka.

Napriek tomu predseda SaS vyzdvihol doterajšiu spoluprácu medzi stranami vládnucej koalície. "Čo môžem povedať je, že dohody platia. To je mimoriadna vec a veľakrát podceňovaná. Ani raz sa nestalo, že by na koaličnej rade bolo povedané niečo a urobil si jednoducho niekto niečo iné," zhodnotil.

Za nepríjemnosti, ktoré politická strana SaS zažila v Národnej rade SR od začiatku svojho prvého funkčného obdobia, si môžu podľa neho poslanci strany sami. Za najväčšiu politickú chybu SaS považuje jej predseda kauzu okolo Liberálneho domu. "Nám neskoro došlo, že to je skratka zlý spôsob, i keď v súlade so zákonom. Jednoducho zisťujeme, že na niektoré veci je verejnosť veľmi citlivá a preto máme snahu sa z našich chýb poučiť," povedal.

Doterajšiu prácu štvorice svojich ministrov však hodnotil predseda SaS pozitívne a viackrát zopakoval, že je s ňou spokojný. "Dôležité je, že tam nerobia obchody. Jednoducho poctivo tam fungujú a tie výsledky, ja si myslím, už teraz niektoré vidieť," vysvetlil.

Predseda Národnej rady SR namietal proti konštatovaniu, že jeho strana po júnových parlamentných voľbách, v ktorých získala tretí najväčší počet mandátov, od svojich predvolebných sľubov ustúpila. Na prioritnom bode programu, ktorý sa týkal odvodového bonusu, sa už aktívne pracuje a mohol by vstúpiť do platnosti od januára 2012. Z programu strany podľa neho nevypadli ani body o dekriminalizácii marihuany a legalizácii partnerstva, a to aj napriek tomu, že sa nedostali do vládneho programu. "Volebné obdobie trvá štyri roky a počas tých štyroch rokov, my máme dosť veľa možnosti. A tie plánujeme aj využiť," zdôraznil.

Veľký význam prikladá predseda SaS aj poslancom občianskeho hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidačnej listine jeho strany. "Obyčajní ľudia nám veľa pomohli. My sme skratka oslovovali nejaké publikum, cez internet, cez Facebook, blogy a Igor Matovič oslovoval úplne iných ľudí," konštatoval Sulík s tým, že bez podpory hnutia by strana mohla "snívať" o 22 miestach v parlamente. Aj preto Sulík vyzdvihol, že zoskupenie štyroch poslancov okolo Igora Matoviča doteraz plne dodržiavalo všetky záväzky, ktoré im vyplývali z povolebnej dohody so SaS.

Zároveň priznal, že Matovič má plné právo od nového roku vytvoriť vlastnú politickú stranu v prípade, ak neporuší ďalšie záväzky vyplývajúce z dohody, ktorých platnosť bude pretrvávať aj v budúcom roku. Ak by takýto nový politický subjekt vznikol, bude podľa predsedu SaS fungovať rovnako ako poslanci OKS, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke strany Most-Híd. "Čiže koalícia bude mať aj naďalej štyroch partnerov a oni budú súčasťou nášho poslaneckého klubu, len už nebudú štyria nestraníci, ale budú štyria vo svojej vlastnej strane."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu