Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Do spisu som nenahliadal, tvrdí Lipšic

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Daniel Lipšic dnes poprel, že by nahliadal do spisu ku kauze financovania strany Smer-SD. Tvrdí, že o záveroch vyšetrovania ho informoval policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Tento postup nepovažuje za problém. „Problém podľa mňa bol, keď v minulosti minister vnútra na tlačovej konferencii čítal zo spisu,“ konštatoval.

Za správne naopak považuje, aby sa rozhodnutia vyšetrovateľky a špeciálneho prokurátora v kauze zverejnili. Myslí si, že ľudia majú právo mať informácie, o zverejňovaní rozhodnutí prokuratúry existujú aj rozhodnutia súdov. „Pán generálny prokurátor v júni tvrdil, že konkrétne indície o nezákonnom financovaní nechá preskúmať kriminalistickým ústavom. To bolo vyjadrenie pána Trnku. Moja otázka znie, čo sa odvtedy zmenilo. Okrem toho, že nedostal hlasy poslancov vládnej koalície,“ dodal Lipšic.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnes médiám oznámil, že sa spýta vyšetrovateľky prípadu, kto nahliadol do vyšetrovacieho spisu, kto ho mal k dispozícii a či o tomto nahliadnutí do spisu bol spracovaný aj úradný záznam. "V prípade pochybenia a porušenia príslušných ustanovení Trestného poriadku budem trvať na vyvodení zodpovednosti voči kompetentnej osobe," uviedol.

Kováčik je presvedčený, že minimálne policajný prezident mal spis k dispozícii a minister Lipšic bol oboznámený s Kováčikovým rozhodnutím. "Je neprijateľné, aby prokurátor po vydaní svojho rozhodnutia bol vystavený priamo mediálnemu tlaku a bol na neho vyvíjaný nátlak v súvislosti s jeho rozhodovaním, keď nekompetentné osoby verejne v priamom prenose kritizovali jeho rozhodnutie, pričom hodnotili konkrétne dôkazy vykonané v rámci predprípravného konania a to zverejňovaním poloprávd až klamstiev," vyhlásil Kováčik.

Na vyšetrovateľku nebol podľa riaditeľa Úradu boja proti korupcii Petra Kovaříka vyvíjaný žiaden nátlak. Vyšetrovateľka sa rozhodla neposkytovať vyjadrenia pre médiá. Kovařík však s jej súhlasom vydal vyhlásenie, podľa ktorého sa rozhodla samostatne a nezávisle. Podľa Kovaříka sa s ministrom vnútra vyšetrovateľka strela len raz pri procesnom úkone. So štátnym tajomníkom rezortu vnútra a policajným prezidentom nikdy nekomunikovala. Uvedené informácie vyšetrovateľka potvrdzuje aj úradným záznamom, ktorý je súčasťou vyšetrovacieho spisu.

Do vyšetrovacieho spisu nenazerali podľa Kovaříka neoprávnené osoby. Spis je uložený len u vyšetrovateľky a nebol poskytnutý inej osobe. V súlade s pokynom riaditeľa Úradu boja proti korupcii z 10. marca 2009, ktorý upravuje informačný tok úradu, centrála spracovala informáciu o vyšetrovaní a postúpila ju ministrovi vnútra. Rovnaké informácie je oprávnený dostávať aj policajný prezident.

Kovařík podľa svojich slov odmieta vstupovať do medializovaných sporov a vyhlásil, že nikto nevyvíjal a nevyvíja nátlak na mňa, ako riaditeľa úradu, ani na ďalších pracovníkov úradu ako postupovať pri vyšetrovaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu