Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Potrebujú mať niekoho zaveseného na hák, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) a jeho štátny tajomník Maroš Žilinka (nominant KDH) dnes potvrdili, že koalícia potrebuje spolitizovanú generálnu prokuratúru, vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Usudzuje tak z ich reakcie na obvinenia generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, že niekto vyvíjal nátlak na vyšetrovateľku, ktorá rieši kauzu hlasu podobného hlasu predsedu Fica. Minister vnútra Daniel Lipšic Trnkove obvinenia odmietol a označil ich za lož, Žilinka od generálneho prokurátora žiada ospravedlnenie.

Pre expremiéra je ťažko hodnotiť, ktorá zo strán sporu má pravdu, pretože on sám sa na žiadnych stretnutiach nezúčastnil. Je však presvedčený, že politické špičky ministerstva vnútra tlačia na vyšetrovateľov a policajtov, aby sa v kauzách, ktoré sú pre vedenie podstatné, konalo rýchlejšie. Ako dodal, Trnka je pre Fica "1500-krát dôveryhodnejší ako dvaja páni, ktorí tam stáli ako vyplašené zajace (Lipšic so Žilinkom – pozn. red.)."

Fico sa nazdáva, že vláda potrebuje "mať niekoho zaveseného na hák", pretože má veľké vnútorné problémy a chystá sa zdražovanie. Z týchto dôvodov je podľa neho pre Slovensko dôležité mať nezávislého generálneho prokurátora a Smer-SD bude na predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS) vyvíjať nátlak, aby naďalej vyhlasoval jeho tajnú voľbu. Z opakovaných volieb podľa predsedu Smeru-SD možno vzíde kandidát prijateľný pre koalíciu aj opozíciu.

"Je povinnosť hľadať dohodu," povedal s tým, že Sulík by mal vyhlásiť ďalšiu voľbu generálneho prokurátora ešte na prebiehajúcej decembrovej schôdzi parlamentu. Poslancom sa doteraz štyrikrát nepodarilo zvoliť generálneho prokurátora. Keďže za koaličného kandidáta Jozefa Čentéša v tajnej voľbe nehlasovali ani všetci koaliční poslanci, vládna štvorka pripravuje zmenu voľby na verejnú. Opozícia s tým nesúhlasí a považuje verejnú voľbu za ohrozenie demokracie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu