Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Valkova rodina si nebude nárokovať odškodné 1,6 milióna

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Rodine zavraždeného prominentného právnika Ernesta Valka postačuje včerajšie ospravedlnenie ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) za advokátovo neopodstatnené trestné stíhanie a nebude ho vymáhať súdnou cestou. V pondelok to povedal Valkov právny zástupca v spore Jozef Vozár.

Valkova manželka s dcérou tak nebudú požadovať odškodné 1,6 milióna eur, Vozár však nevylúčil, že by mohli chcieť aspoň symbolickú náhradu škody. Lipšic sa dnes na brífingu Valkovi stručne ospravedlnil za jeho zadržanie a trestné stíhanie v roku 2006.

"Dovoľte, aby som ako minister vnútra vyjadril ľútosť nad tým, že Ernest Valko bol v roku 2006 zadržaný a trestne stíhaný. Ako sa neskôr ukázalo, stalo sa to na základe nepotvrdeného obvinenia. Jeho konanie totiž nebolo trestným činom," vyhlásil Lipšic. "Rodine dr. Valka dnešné ospravedlnenie postačuje," reagoval Vozár, ktorý advokáta v spore o ospravedlnenie zastupoval. Sám Valko podľa neho miliónové odškodné ani nepožadoval, išlo mu o očistenie jeho mena. Po obvinení totiž bola naštrbená jeho povesť a prišiel aj o istých klientov.

"Predmetom rokovaní ani za života Dr. Valka nebolo finančné odškodnenie. Dr. Valko škodu len vyčíslil, ale nepožadoval jej preplatenie," dodal Vozár. Valka spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom v roku 2006 po nástupce vlády Roberta Fica (Smer-SD) obvinili z vydierania a na niekoľko dní umiestnili do cely predbežného zadržania. Prokuratúra pre neho žiadala aj väzbu, čo dnes Lipšic označil za "silený" návrh.

Neskôr trestné stíhanie zastavila, pretože podozrenia z vydierania bratov Vittekovcov, ktorí s Rehákom obchodovali, sa nepotvrdili. Lipšicovo ospravedlnenie prišlo po tom, čo sa rešpektovanému advokátovi pred týždňom v deň jeho pohrebu ospravedlnili aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) či minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), obaja boli Valkovi priatelia. Vozár, jeho priateľ, vtedy počas rozlúčky kritizoval, že Valkovi kamaráti po jeho zadržaní nemali dosť odvahy, aby sa ho zastali. Lipšic, bývalý koncipient vo Valkovej advokátskej kancelárii, odmietol, že ospravedlnenie prišlo neskoro, keďže sa ho advokát nedožil. Žiadosť vraj ministerstvu poslal po nástupe vlády v júli a návrh spoločného vyhlásenia predložil na jeseň.

Podľa Lipšica si na 9. novembra dohodli stretnutie. Deň predtým Valka zastrelili v jeho dome v Limbachu. Médiá priniesli o zločine viacero špekulácii; podľa niektorých išlo o lúpež, podľa iných o vraždu na objednávku pre viaceré veľké kauzy, v ktorých Valko zastupoval štát. Valka už v roku 1998 médiá označili za dvorného právneho experta vládnej SDK, prechodkyne SDKÚ-DS.

Napriek tomu i osobným kontaktom s jej vysokopostavenými funkcionármi sa však bývalému predsedovi federálneho Ústavného súdu návrat do vysokej politiky nepodaril. Pôvodne sa o ňom špekulovalo ako o možnom ministrovi spravodlivosti, strana však nakoniec nominovala učiteľku práva Luciu Žitňanskú. Tej vraj napriek tomu potom ponúkal nápady, ako reformovať justíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu