Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zavraždenému Valkovi sa ospravedlnil aj Lipšic

Minister vnútra Daniel Lipšic
Minister vnútra Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) sa dnes stručne ospravedlnil nedávno zavraždenému prominentnému právnikovi Ernestovi Valkovi za jeho zadržanie a trestné stíhanie v roku 2006.

Bývalý koncipient vo Valkovej advokátskej kancelárii tak urobil po tom, čo sa rešpektovanému advokátovi na jeho pohrebe ospravedlnili aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) či minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

"Dovoľte, aby som ako minister vnútra vyjadril ľútosť nad tým, že Ernest Valko bol v roku 2006 zadržaný a trestne stíhaný. Ako sa neskôr ukázalo, stalo sa to na základe nepotvrdeného obvinenia. Jeho konanie totiž nebolo trestným činom," vyhlásil Lipšic. Návrh na väzobné stíhanie Valka označil za "silený". Valko bol spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom v roku 2006 obvinený z vydierania, niekoľko dní dokonca strávil v cele predbežného zadržania. Prokuratúra neskôr trestné stíhanie zastavila.

Minister Lipšic odmietol, že ospravedlnenie prišlo neskoro. Valko vraj predložil návrh spoločného vyhlásenia ohľadom sporného obvinenia z vydierania v septembri až októbri. Tvrdil, že stretnutie, na ktorom sa mala dohodnúť definitívna podoba spoločného vyhlásenia, bolo pôvodne naplánované na 9. novembra. "Deň predtým bol doktor Valko zavraždený," pripomenul Lipšic. Minister vnútra nevedel povedať, či bude Valkova rodina žiadať finančné odškodnenie. Elitný právnik, ktorý zastupoval štát i politikov, pôvodne chcel viac ako 1,6 milióna eur; žiadosť na ministerský úrad vraj poslal 1. júla.

Posledného šéfa československého Ústavného súdu Valka zavraždili pred dvoma týždňami jedným výstrelom v jeho rodinnom dome v Limbachu. Médiá priniesli o zločine viacero špekulácii; podľa niektorých išlo o vraždu na objednávku pre viaceré kauzy, v ktorých Valko zastupoval štát. Denník Nový čas zas označil za najpravdepodobnejší motív vraždy lúpež. Polícia i minister vnútra odmietli akékoľvek špekulácie komentovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu