Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Generálneho prokurátora nezvolí parlament asi ani dnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nového generálneho prokurátora parlament zrejme nevyberie ani dnes, koaliční partneri sa totiž nezhodli na spoločnom kandidátovi. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda po rokovaní koaličnej rady oznámil, že strana vo štvrtkovom druhom kole voľby nepodporí kandidátku ostatných koaličných strán Evu Mišíkovú.

Tú dnes poslanci posunuli do užšieho výberu spolu s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Kandidát SDKÚ-DS Ján Hrivnák neuspel. Poslanci SDKÚ-DS svoj hlas zrejme neodovzdajú nikomu.

"Pretože našich poslancov nepresvedčila," odôvodnil Dzurinda. Výhrady však bližšie nespresnil. Koaliční partneri budú ďalej rokovať a výsledok oznámia po ďalšej koaličnej rade 12. novembra. Novú voľbu, kde by mohli dostať šancu aj iní kandidáti, tak môžu absolvovať v decembri. Súčasného generálneho prokurátora Trnku podporilo 70 poslancov Smeru-SD a SNS.

Jeho kolegyňa z generálnej prokuratúry Mišíková získala 49 hlasov od Mostu-Híd, SaS a KDH, ktorí majú dohromady 51 poslancov. Kandidát SDKÚ-DS Hrivnák zo špeciálnej prokuratúry dostal 28 hlasov SDKÚ-DS. Na zvolenie šéfa prokuratúry je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Ak by snemovňa zvolila Trnku, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) už skôr naznačila, že by začala uvažovať o demisii. Výber nového generálneho prokurátora v uplynulých dňoch prerástol do vážnych sporov vo vnútri koalície.

Trnka sa totiž medzi kandidátov dostal aj vďaka poslancovi SDKÚ-DS Stanislavovi Janišovi a koaliční partneri mali obavy, že sa časť najsilnejšej vládnej strany pri jeho voľbe spojí s opozíciou. Ešte pred dvoma týždňami pritom Most-Híd, SaS a KDH ponúkali, že podporia kandidáta SDKÚ-DS Jána Hrivnáka. Poslanci najsilnejšej vládnej strany však ešte v tom čase neboli jednotní v tom, komu dajú hlas. Zvyšné tri strany potom nominovali Mišíkovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu