Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Koalícia chce vymeniť Trnku, na nástupcovi sa nezhodla

Iveta Radičová a Ján Figeľ
Iveta Radičová a Ján Figeľ

BRATISLAVA - Vláda koalícia sa dohodla, že vymení generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Po rokovaní vládnych strán to dnes oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Strany sa však zatiaľ nezhodli, či ho má vystriedať kandidát s podporou SDKÚ-DS Ján Hrivnák, alebo Eva Mišíková, ktorú navrhli ostatné koaličné strany SaS, KDH a Most-Híd. Parlament bude nového šéfa prokuratúry vyberať v stredu. Ak by napriek postoju koalície zvolil Trnku, premiérka zváži demisiu.

Koaličné strany majú síce v snemovni väčšinu, v minulosti sa však špekulovalo, že by sa časť SDKÚ-DS mohla pridať k opozícii a Trnka by sa tak udržal v kresle. Hlasovanie poslancov bude tajné, čo by takýto postup uľahčilo.

"Nedospeli sme k plnej zhode na jednom mene, jednom kandidátovi," povedal po stretnutí koaličných strán predseda KDH Ján Figeľ. V parlamente by tak zrejme malo 51 poslancov troch koaličných strán hlasovať za Mišíkovú z generálnej prokuratúry a 28 zástupcov SDKÚ-DS za Jána Hrivnáka zo špecializovanej prokuratúry.

Víťaz musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, opozícia by tak mohla nejednotnú koalíciu prehlasovať. Zvolenie Trnku by mohlo podľa skorších vyjadrení koaličných partnerov predznamenať aj rozpad koalície. Premiérka dnes naznačila, že by zvážila svoju demisiu. "Zmenu považujem za veľmi podstatnú. Je to pre mňa natoľko principiálne, že budem zvažovať ďalšie potom svoje pôsobenie," vyhlásila popoludní Radičová.

Ešte pred necelými dvoma týždňami SaS, Most-Híd a KDH avizovali, že sú ochotní upustiť od svojich kandidátov a podporiť Hrivnáka. SDKÚ-DS však vtedy nebola jednotná, keďže niektorí jej poslanci zvažovali aj hlasovanie za Trnku. Dnes sa síce zhodli na Hrivnákovi, partneri však už majú spoločnú kandidátku Mišíkovú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu