Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na zrekonštruované letisko Sliač sa vrátili nadzvukové MiG-y

Rekonštrukcia letiska Kuchyňa
Rekonštrukcia letiska Kuchyňa

BANSKÁ BYSTRICA - Po takmer 1,5-ročnej prestávke vynútenej rekonštrukciou sa na letisko Sliač vrátila letka 12 bojových nadzvukových stíhačiek MiG-29. ČTK to dnes povedal hovorca armády Milan Vanga.

Sťahovanie armádnych strojov zo základne v Kuchyni sa začalo v júli, keď naspäť priletelo deväť výcvikových strojov L-39 Albatros. Bojové MiG-y sa na stredné Slovensko presunuli koncom minulého týždňa.

Armáda na Sliači opravovala predovšetkým 2400 metrov dlhú vzletovú a pristávaciu dráhu, súčasťou rekonštrukcie bolo aj svetelné vybavenie letiska. Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli 61 miliónov eur, z ktorých takmer polovicu zaplatí NATO. Dĺžka pristávacej dráhy sa nezmenila, po oprave tam však môžu pristávať všetky bežné druhy lietadiel NATO a stroje môžu využívať aj okrajové časti dráhy.

Aj keď budú prevádzku na Sliači riadiť vojaci, bude letisko využívať tak ako v minulosti aj civilná doprava. Slúžiť by malo najmä pre nákladnú dopravu a charterové lety. Podľa riaditeľa letiska Petra Ťapušku by mala byť civilná prevádzka obnovená v apríli budúceho roka. Pravidelné linky z letiska pred začiatkom rekonštrukcie nepremávali. Posledné pravidelné spojenie zo Sliača do Prahy prestalo lietať pre stratovosť začiatkom roku 2008.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu