Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Černákovi potvrdili doživotie za šesť vrážd!

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Mikuláš Černák, kedysi považovaný za jednu z najsilnejších postáv slovenského podsvetia, zrejme strávi zvyšok života za mrežami. Krajský súd v Prešove mu dnes v odvolacom konaní potvrdil doživotný trest.

Rovnako ako nižší súd ho uznal vinným zo šiestich vrážd. Verdikt je právoplatný, Černák sa proti nemu má šancu brániť len mimoriadnymi opravnými prostriedkami. O podmienečné prepustenie môže požiadať najskôr po 25 rokoch.

Černák podľa súdu zavraždil v 90. rokoch policajného informátora Jozefa Filipa, bývalého policajta Gustáva Slivenského, údajných členov rôznych skupín podsvetia Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa a Emila Potáscha. K ďalšej vražde podľa obžaloby došlo v roku 2000, keď na Černákov pokyn z väzby zavraždili nepohodlného svedka, podnikateľa Mariána Karcela. Súdy v tomto prípade od uloženia trestu upustili, hoci Černáka tiež označili za vinného. Okresný súd označil všetky vraždy za obzvlášť zavrhnutiahodné a surové.

Údajný mafiánsky boss sa na dnešnom pojednávaní na vlastnú žiadosť nezúčastnil. "Vo vzťahu k odsúdenému Mikulášovi Černákovi nadobudol verdikt právoplatnosť vyhlásením, teda dnes," povedal hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Černákovi nepomohlo ani 150-stranové odvolanie, ktoré voči verdiktu nižšieho súdu z novembra podali jeho právnici. Vyjadroval sa v ňom k jednotlivým dôkazom a skutkom a upozorňoval tiež na zásadu špeciality. Na Slovensku totiž podľa nej nemohol byť za časť vrážd stíhaný, keďže na to nedali súhlas české orgány, ktoré ho Slovensku vydali v roku 2003. Navrhoval tiež doplnenie dokazovania. Krajský súd odvolanie zamietol v celom rozsahu.

"Krajský súd nevykonal navrhované dokazovanie, preto je rozsudok podľa môjho názoru predčasný a neboli splnené podmienky pre potvrdenie prvostupňového rozsudku. Využijeme všetky dostupné opravné prostriedky, aj vrátane tých medzinárodných," povedal po skončení procesu novinárom jeden z Černákových advokátov Jozef Karabáš. Verdikt naopak privítali zástupcovia prokuratúry.

Krajský súd sa stotožnil s názorom nižšieho súdu, podľa ktorého náprava Černáka vo väzení nie je možná. Dokazuje to podľa súdu napríklad aj jeho správanie počas procesu. Pred okresným a krajským súdom neprejavil pri prejednávaní jednotlivých skutkov žiadne emócie a citom sa vyhol aj pri priznaní účasti na jednej z vrážd.

Vyšší súd však označil niektoré postupy okresného súdu za nesprávne. Súd napríklad v procese použil Černákovu výpoveď, ktorú údajný mafiánsky boss prokurátorom poskytol pri podaní žiadosti o uzavretie dohody o vine a treste. Vo výpovedi sa vyjadril ku všetkým skutkom. Žiadosť však neskôr stiahol a podľa krajského súdu tak nižší súd túto výpoveď nemal brať do úvahy. Napriek tomu nižší súd podľa krajského súdu určil podiel Černákovej viny správne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu