Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V stredu zrejme rozhodnú o doživotí pre Černáka

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Krajský súd v Prešove zrejme v stredu rozhodne o tom, či údajný bývalý šéf slovenského podsvetia Mikuláš Černák strávi vo väzení zvyšok svojho života za šesť vrážd. Černáka už vlani odsúdil na najvyšší trest okresný prešovský súd, po odvolaní sa proces dostal na vyšší súd.

Bývalý vodič autobusu, ktorý neskôr vraj organizoval vydieranie podnikateľov na strednom Slovensku, sa vydal polícii sám ešte v decembri 1997. Mal vtedy 31 rokov. Policajti v nasledujúcich rokoch Černáka obvinili z viacerých vrážd, proces za usmrtenie šiestich ľudí sa začal na okresnom súde v Prešove v novembri 2008. Rozsudok padol o rok neskôr. V prípade, že v stredu krajský súd Černákovi trest potvrdí, zúžia sa mu možnosti na napadnutie verdiktu.

"Proti prípadnému rozsudku krajského súdu už riadny opravný prostriedok, čiže odvolanie nie je prípustné," povedal hovorca súdu Michal Drimák. Černák či jeho obhajcovia však ešte môžu využiť mimoriadne opravné prostriedky či požiadať o obnovu konania. Černák zavraždil podľa rozsudku prvostupňového súdu v 90. rokoch bývalého policajta, údajného policajného informátora a štyroch údajných členov podsvetia a z väzenia si objednal vraždu nepohodlného svedka Mariána Karcela, ktorého zavraždili v roku 2000. Súd označil všetky vraždy za obzvlášť zavrhnutiahodné a surové.

Niekdajší údajný zločinecký boss pred súdom priznal len jedinú vraždu a spáchanie ostatných počas procesu popieral. V odvolacom konaní sa taktiež snažil spochybniť sudcov krajského súdu. V auguste podal námietku zaujatosti voči všetkým členom súdu, o ktorej rozhodoval Najvyšší súd. Neskôr tiež zažaloval na Okresnom súde v Brezne štyroch prešovských krajských sudcov na ochranu osobnosti. Poškodili ho vraj tým, že ho vopred považujú za vinného a nerešpektujú zásadu prezumpcie neviny.

Černák v súčasnosti na Okresnom súde v Prešove čelí obžalobe z ďalšej vraždy. V roku 1993 totiž podľa prokuratúry zorganizoval vraždu majiteľa pohostinstva v Telgárte Miroslava Vlčeka. Vlček bol údajne svedkom, ako Černákov brat Vladimír v roku 1992 na smrť dobil iného muža a počas vyšetrovania proti nemu vypovedal. Okrem Černáka bude v stredu krajský súd rozhodovať aj o treste pre bývalého Černákovho švagra Jozefa Matulu. Tomu za pomoc pri organizovaní vraždy Karcela prešovský okresný súd vymeral 12-ročný trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu