Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kauzu BMG opäť odročili, Pachinger bol PN

Jozef Majský
Jozef Majský

BRATISLAVA – Kauza tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia opäť nepokročila. Špecializovaný trestný súd pojednávanie odročil na 8. novembra.

Dôvodom je práceneschopnosť jedného z obžalovaných Patrika P. Pojednávanie dnes malo pokračovať po niekoľkých mesiacoch výsluchom šiestich predvolaných svedkov. Na lavici obžalovaných sedia okrem Patrika Pachingera aj podnikateľ Jozef Majský a Dávid Brtva.

Pojednávať sa malo 26. mája, ale senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku musel proces odročiť pre práceneschopnosť Dávida Brtvu, ktorý si zranil nohu. Odročovanie sprevádza pojednávanie tejto kauzy často. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus. Dôvodmi, pre ktoré dovtedy nemohol pojednávať, boli ochorenia Dávida Brtvu, neprítomnosť Patrika Pachingera, ktorému rodila manželka, vypovedanie plnej moci jeho advokáta či stomatochirurgický zákrok obhajcu Jozefa Majského Proces sa znova rozbehol 17. januára tohto roka po takmer polročnej prestávke.

Naposledy sa pojednávalo v apríli. Ako svedok vtedy vypovedal František T., ktorý podľa obžaloby do firmy Jozefa Majského odviezol ako vodič Dávida Brtvu a spolu s ním vybranú hotovosť z pobočiek nebankoviek, viac ako 40 miliónov korún v kufríkoch. V prípravnom konaní vypovedal dvakrát – v prvom prípade vypovedal, že odovzdal kufríky s vybranou hotovosťou z pobočiek nebankoviek jednému mužovi (malo ísť o platbu za súčiastky do bankomatov – pozn.). Druhý raz povedal, že ich odviezol k obžalovanému Jozefovi Majskému - túto druhú výpoveď v polovici apríla označil za pravdivú. Ako dodal, kufríky s peniazmi spolu s obžalovaným Dávidom Brtvom odovzdal na sekretariáte firmy Jozefa Majského, ktorý sa s nimi pri odchode prišiel rozlúčiť. Svedok odmietol, že by ho niekto ovplyvňoval, aby zmenil výpoveď. V apríli vypovedal ako svedok v kauze aj bývalý obhajca Jozefa Majského, podľa ktorého je prípad vykonštruovaný, označil ho „vyústením politických pomerov.“

Na pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo vlani vo februári, bol ako svedok z väzby predvedený bývalý šéf nebankových spoločností Vladimír Fruni, ktorý však odmietol pred senátom vtedajšieho Špeciálneho súdu vypovedať s odôvodnením, že by si mohol privodiť trestné stíhanie. Bývalý generálny riaditeľ BMG Invest Marián Šebeščák na pojednávaní uviedol, že akciu prevodu oboch nebankových subjektov na nových majiteľov riadil Jozef Majský, ten to však odmietol. "Svedok nehovorí pravdu, s tou vecou som nemal nič spoločné.“ Šebeščák sa na súde vyjadril aj k mediálne známej nahrávke telefonátu, ktorá je dôkazom obžaloby. Podľa Šebeščáka Fruni telefonoval Jozefovi Majskému a rozhovor nahral kamerou, aby mal dôkaz o tom, že spoločnosti už patria novým majiteľom.

Trojica si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich 27. apríla 2007 odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Senát odsúdil Jozefa Majského na 12 rokov, Dávida Brtvu na 11 rokov a Patrika Pachingera na 10 rokov. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, obžalovaní sa proti nemu odvolali. Najvyšší súd rozsudok zrušil a kauzu vrátil ŠS na opätovné prerokovanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu