Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Fruni naďalej vo väzení, súd ho na slobodu nepustil

Fruni si odpykáva svoj trest v Trenčianskej väznici
Fruni si odpykáva svoj trest v Trenčianskej väznici (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/TRENČÍN - Bývalý šéf skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimír Fruni zostáva vo väzení. Rozhodol o tom dnes trenčiansky krajský súd. Potvrdil tak júlové rozhodnutie Okresného súdu v Trenčíne, ktorý nesúhlasil s Fruniho podmienečným prepustením. Povedal to hovorca krajského súdu Roman Tarabus. Za podvod si niekdajší šéf nebankových spoločností odpykáva 11,5-ročný trest.

"Proti rozhodnutiu okresného súdu podal sťažnosť odsúdený a tiež jeho sestra, ktorá podala žiadosť o jeho podmienečné prepustenie. Krajský súd na neverejnom zasadnutí tieto sťažnosti zamietol ako nedôvodné," poznamenal Tarabus. Verdikt krajského súdu je právoplatný.
    
Začiatkom tohto roka pritom okresný súd s Fruniho podmienečným prepustením súhlasil. Odvolací súd však zaujal záporné stanovisko, lebo postoj odsúdeného k spáchanému skutku bol vraj sebakritický len formálne a nebolo možné preukázať jeho polepšenie.
    
Fruni v uplynulom období opakovane tvrdil, že po prípadnom prepustení na slobodu chce žiť riadnym životom. Obhajca pred časom pred novinármi upozornil aj na zhoršený zdravotný stav väzňa, ktorý má údajne problémy so srdcom. Fruni podľa obhajcu vo väzbe a väzení strávil už vyše 8,5 roka.
    
Trest za podvod šéfovi skrachovaných nebankových spoločností Najvyšší súd potvrdil pred približne troma rokmi. Fruni vtedy neuspel s odvolaním proti rozsudku Špeciálneho súdu, ktorý mu okrem väzenia nariadil aj prepadnutie majetku.
    
Krach Fruniho firiem pripravil v roku 2002 desaťtisíce klientov spolu o miliardy korún. Spoločnosti vylákali od ľudí prostredníctvom masívnej reklamnej kampane vklady a sľubovali im vysoké výnosy, hoci vedeli, že ich nemôžu splniť. Výnosy sa tak do krachu vyplácali z vkladov ďalších ľudí, pričom skutočné zisky spoločností z obchodnej činnosti v takejto "pyramídovej hre" podľa súdov nestačili ani na pokrytie ich prevádzkových nákladov.
    
Medzičasom sa po rozhodnutí súdu dostal na slobodu bývalý manažér skrachovaných spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Marián Šebeščák. Ten si vo väzbe a vo väzení odsedel za podvod viac ako dve tretiny zo sedemročného trestu. Ďalší niekdajší Fruniho spoločník František Matik je na úteku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu