Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nečakaná smrť Vladimíra Fruniho (†64): Zomrel človek, ktorý Slovákov okradol o miliardy!

Vladimír Fruni
Vladimír Fruni (Zdroj: TASR / Svätopluk Písecký)

BURNLEY - Bývalý šéf nebankoviek BMG Invest či Horizon Slovakia, ktoré pripravili desaťtisícky Slovákov o úspory, to už má za sebou. Život Vladimíra Fruniho (†64) skončil vo Veľkej Británii - z nesmierneho bohatého človeka sa nakoniec stal pracovník v sklade.

Ako uviedol portál joj.sk, ktorý priniesol správu ako prvý, Fruni pracoval vo veľkosklade, ktorý sa zaoberal triedením a balením oblečenia. V pondelok absolvoval kontrolu v nemocnici, kde mu mali vybrať stehy po operácii žlčníka. Po príchode domov všetko vyzeralo v poriadku, Fruni sa mal rozprávať aj so spolubývajúcim. V noci mu už ale búchal na dvere, že mu je zle a žiadal o zavolanie záchranky. Tá údajne dorazila až po 40 minútach. Fruni zomrel v noci z pondelka na utorok.

Úmrtie Fruniho dnes oficiálne potvrdil koroner pre grófstvo Lancashire slovenskému konzulovi v Londýne..„K úmrtiu došlo v meste Burnley 28. februára. Pitva, ktorou sa potvrdí príčina úmrtia, je naplánovaná na piatok (3. 3.). Náš zastupiteľský úrad zostáva v spojení s rodinou ohľadom ďalšieho postupu," uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničia Igor Skoček.

Fruni sa do pamäti Slovákov zapísal ako šéf nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, ktoré viedol od roku 1997. Spoločnosti fungovali na princípoch pyramídovky - ľudí lákali cez masívnu reklamnú kampaň, pričom po vkladoch sľubovali vysoké výnosy - až 30 % zúročenie. Výnosy sa tak do krachu vyplácali z vkladov ďalších ľudí, pričom skutočné zisky spoločností z obchodnej činnosti v takejto "pyramídovej hre" podľa súdov nestačili ani na pokrytie ich prevádzkových nákladov.

Ľudia, ktorí spoločnostiam uverili (bolo ich 170-tisíc), prišli o viac ako 2 miliardy eur. Po krachu nebankoviek v roku 2002 sa po rade Jozefa Majského ukrýval v Chorvátsku, kde mal žiť hýrivý a honosný život plný osláv a párty. V krajine pri Jadrane vznikol aj pamätný telefonát, v ktorom ho hlas podobný Majskému uisťuje, že mu už v nebankovkách nič nepatrí. 

Fruni si z peňazí, o ktoré okradol Slovákov, mal poriadne užívať - mal disponovať vilou na pobreží Jadranu, honosnými jachtami, niekoľkými motorovými člnmi a vodnými skútrami. Draho sa premával aj na cestách, mal mať dve luxusné vozidlá a niekoľko cestných motocyklov.

Špeciálny súd v Pezinku odsúdil Fruniho v roku 2007 na 11 a pol roka, keď už vo väzbe strávili päť rokov a tri mesiace. Vo väzení si posedel viac ako deväť rokov, na slobodu sa dostal až v júli 2011, keď ho podmienečne prepustili.

Zdravotné problémy mal už aj počas vykonávania trestu, keď v roku 2007 prekonal infarkt. Na slobodu sa pokúšal dostať viackrát, no jeho pokusy o podmienečné prepustenie viackrát nevyšli - napríklad aj kvôli disciplinárnym trestom, ktoré počas rokov vo väzení dostal.

Viac o téme: Vladimír Fruni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu