Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Zdravotníci: Rozdelenie VšZP by nepomohlo

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Všeobecná zdravotná poisťovňa

BRATISLAVA - Rozdelenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktoré požadujú niektorí analytici, by vraj zdravotníkom nepomohlo. Povedali to ich zástupcovia.

Kritici terajšieho postavenia VšZP tvrdia, že má so svojimi 3,5 miliónmi klientov na trhu príliš silné postavenie. Zdravotníci však namietali, že svoju pozíciu v porovnaní so zvyšnými dvoma súkromnými poisťovňami nezneužíva.

"Nemyslím si, by bolo dobré rozparcelovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu," povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. Podobne sa vyjadril aj prezident Slovenskej lekárnickej komory Ján Valjan. "Nepociťujeme, že by postavenie VšZP spôsobovalo lekárnikom nejaké problémy," poznamenal. Obaja ocenili, že po zredukovaní počtu poisťovní zo šiestich na tri ubudlo zdravotníkom administratívnych povinností.

Špekuláciám o tom, že VšZP môže uprednostňovať pri deľbe peňazí niektorú zo skupín zdravotníkov, by podľa Dragulu zabránila zmena pravidiel úhrad za liečbu či lekárske zákroky. Už dlhšie sa uvažuje o spustení systému platieb za diagnózu - takzvaného DRG. Každý zdravotnícky výkon by bol ohodnotený bodmi a výška finančného príspevku od poisťovne by závisela od náročnosti zákroku. Spustenie DRG považuje za dôležitejšie než zásahy do VšZP aj šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. ANS zastupuje menšie a stredne veľké zdravotnícke zariadenia.

Rozdelenie a následný predaj VšZP by však podľa Petra Pažitného z mimovládneho inštitútu HPI obmedzilo možnosti politikov zasahovať do rozdeľovania zdrojov v zdravotníctve. Zo štátnej poisťovne by bolo podľa neho vhodné vytvoriť štyri samostatné celky podľa abecedného poradia mien poistencov. Zabezpečilo by to okrem iného to, že rodinní príslušníci by ostali spolu.

Vznikajúca vláda sa k postaveniu VšZP bližšie zatiaľ nevyjadrila. V schválených programových tézach sa nová koalícia zaviazala vytvárať podmienky pre vstup prípadných ďalších poisťovní na trh.

V krajine sa rozšíril počet zdravotných poisťovní za pôsobenia vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v rokoch 2002 až 2006. Dzurindov nástupca Robert Fico (Smer-SD) však presadzoval prísnejšie pravidlá pre ich hospodárenie. V roku 2008 ohlásila odchod najmenšia - Európska zdravotná poisťovňa, za ktorou stála finančná skupina J&T. Od januára tohto roka zase splynula súkromná poisťovňa Apollo s Dôverou, čím sa počet jej poistencov zvýšil asi na 1,4 milióna a štátna Spoločná zdravotná poisťovňa sa zase zlúčila s VšZP. Na trhu ešte pôsobí poisťovňa Union približne s 370.000 klientmi.

Od vyššieho počtu poisťovní sa napríklad očakávalo, že budú vytvárať konkurenčné prostredie vhodné na skvalitňovanie slovenského zdravotníctva. Valjan však tvrdil, že farmaceuti v prístupe troch existujúcich poisťovní výraznejšie rozdiely nezaznamenali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu