Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fruni zostáva vo väzení, súd nesúhlasil s prepustením

Vladimír Fruni
Vladimír Fruni

TRENČÍN - Niekdajší šéf skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimír Fruni zostáva vo väzení. Okresný súd v Trenčíne dnes nesúhlasil s jeho podmienečným prepustením. Za podvod si Fruni odpykáva 11,5-ročný trest. Fruniho obhajca podal proti verdiktu sťažnosť, žiadosť o prepustenie tak ešte posúdi krajský súd.

Zástupcovia senátu naznačili, že sa priklonili k argumentom krajského súdu, ktorý sa Fruniho prepustením zaoberal aj v marci. Podľa vtedajšieho rozhodnutia postoj odsúdeného k spáchanému skutku bol sebakritický len formálne a nemožno preukázať jeho polepšenie. Odvolací súd tak zmenil januárové rozhodnutie okresného súdu, ktorý Fruniho žiadosti o podmienečné prepustenie vyhovel.

"To, čo sa stalo, on sám oľutoval. Nie je pravda, že keď sa vráti medzi svoju rodinu, nebude žiť riadnym životom," povedala o Frunim jeho sestra, ktorá tentokrát podala žiadosť o podmienečné prepustenie. Pripojila sa k obhajobe a podala sťažnosť proti verdiktu súdu.

Aj Fruni zopakoval pred senátom svoje skoršie tvrdenia, že po prípadnom prepustení na slobodu chce žiť riadnym životom. Prokurátorka to však spochybnila. Obhajca pred novinármi upozornil aj na zhoršený zdravotný stav väzňa, ktorý má údajne problémy so srdcom. Podľa neho Fruni vo väzbe a väzení strávil už 8,5 roka.

Trest za podvod šéfovi skrachovaných nebankových spoločností Najvyšší súd potvrdil pred približne troma rokmi. Fruni vtedy neuspel s odvolaním proti rozsudku Špeciálneho súdu, ktorý mu okrem väzenia nariadil aj prepadnutie majetku.

Krach Fruniho firiem pripravil v roku 2002 desaťtisíce klientov spolu o miliardy korún. Spoločnosti vylákali od ľudí prostredníctvom masívnej reklamnej kampane vklady a sľubovali im vysoké výnosy, hoci vedeli, že ich nemôžu splniť. Výnosy sa tak do krachu vyplácali z vkladov ďalších ľudí, pričom skutočné zisky spoločností z obchodnej činnosti v takejto "pyramídovej hre" podľa súdov nestačili ani na pokrytie ich prevádzkových nákladov.

V roku 2007 sa po rozhodnutí súdu dostal na slobodu bývalý manažér skrachovaných spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Marián Šebeščák. Ten si vo väzbe a vo väzení odsedel za podvod viac ako dve tretiny zo sedemročného trestu. Ďalší niekdajší Fruniho spoločník František Matik je na úteku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu