Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fruni mal disciplinárne tresty, zostáva vo väzení

Vladimír Fruni
Vladimír Fruni

TRENČÍN - Bývalý šéf skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimír Fruni zostáva vo väzení. Krajský súd v Trenčíne dnes nesúhlasil s jeho podmienečným prepustením. Novinárom to povedal hovorca súdu Roman Tarabus. Súd tak zmenil skoršie rozhodnutie trenčianskeho okresného súdu, proti ktorému podal prokurátor sťažnosť. Za podvod si Fruni odpykáva 11,5-ročný trest.

"Okresný súd mal skúmať správanie odsúdeného nielen vo výkone trestu, ale aj vo výkone väzby, kde bol päťkrát disciplinárne potrestaný. Nemožno teda konštatovať, že svojím správaním preukázal polepšenie," upozornil Tarabus. Podľa krajského súdu je navyše Fruniho postoj k spáchanému skutku sebakritický len formálne.

Fruni požiadal o podmienečné prepustenie po odpykaní potrebných dvoch tretín trestu vrátane väzby. Spolu s obhajcom počas januárového pojednávania na okresnom súde tvrdil, že podmienky na prepustenie splnil. Obhajoba argumentovala i jeho problémami so zdravím. V prospech väzňa svedčil aj odborný posudok, podľa ktorého sa odsúdený správal disciplinovane a zapájal sa do verejnoprospešných prác. Okresný súd napokon Frunimu vyhovel a určil mu skúšobnú dobu piatich rokov.

"Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné. Fruni môže najbližšie požiadať o podmienečné prepustenie po uplynutí roka od právoplatnosti rozhodnutia," poznamenal Tarabus.

Trest za podvod šéfovi skrachovaných nebankových spoločností Najvyšší súd potvrdil pred približne troma rokmi. Fruni vtedy neuspel s odvolaním proti rozsudku Špeciálneho súdu, ktorý mu okrem väzenia nariadil aj prepadnutie majetku. Krach Fruniho firiem pripravil v roku 2002 desaťtisíce klientov spolu o miliardy korún.

Spoločnosti vylákali od ľudí prostredníctvom masívnej reklamnej kampane vklady a sľubovali im vysoké výnosy, hoci vedeli, že ich nemôžu splniť. Výnosy sa tak do krachu vyplácali z vkladov ďalších ľudí, pričom skutočné zisky spoločností z obchodnej činnosti v takejto "pyramídovej hre" podľa súdov nestačili ani na pokrytie ich prevádzkových nákladov.

Na slobodu sa v roku 2007 po rozhodnutí súdu dostal bývalý manažér skrachovaných spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Marián Šebeščák. Ten si vo väzbe a vo väzení odsedel za podvod viac ako dve tretiny zo sedemročného trestu. Ďalší niekdajší Fruniho spoločník František Matik je na úteku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu