Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Cibulková bola na tenise, Sulík jej chce zobrať plat

Katarína Cibulková
Katarína Cibulková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) sa chystá zobrať mesačný plat poslankyni za SDKÚ-DS Kataríne Cibulkovej, ktorá bola tento týždeň namiesto rokovania v snemovni povzbudiť svoju dcéru na tenisovom turnaji US Open. Ohlásil to dnes v televízii Markíza. Sulík tiež tvrdil, že neúčasť zákonodarcov na schôdzach bude trestať prísnejšie ako v minulosti.

Cibulková sa ospravedlnila na štyri dni, okrem iného koalícii chýbala na mediálnom výbore, ktorý preto neodhlasoval platné uznesenie k odvolávaniu členov rozhlasovej rady. Šéf parlamentu nemusí ospravedlnenku akceptovať, ak jej dôvod nepovažuje za dosť závažný.

"Samozrejme, pani Cibulková tam celý týždeň nebola, a tým pádom ani nedostane výplatu za tento mesiac," odpovedal predseda parlamentu na otázku moderátorky. Nedávno Sulík nechal za absencie strhnúť časť platu aj opozičným poslancom Jánovi Počiatkovi (Smer-SD) a Jánovi Slotovi (SNS). Počiatkovi neuznal ako dôvod ospravedlnenia rodinnú dovolenku.

Poslankynina dcéra Dominika Cibulková sa na US Open dostala do štvrťfinále, kde podľahla Dánke Caroline Wozniackej. Na tomto turnaji to bol zatiaľ jej najlepší výsledok.

Zákonodarca podľa zákona stráca nárok na mesačný zárobok vrátane príplatkov a funkčných náhrad pre neospravedlnenú neúčasť na štyroch rokovacích dňoch parlamentnej schôdze alebo výborov. Ak má za jeden mesiac dve neospravedlnené absencie, môže prísť o polovicu výplaty. Plat zákonodarcu v súčasnosti predstavuje 2009 eur mesačne plus paušálne náhrady a príplatky. Definitívne sa neúčasť poslancov za september bude vyhodnocovať až na budúci mesiac, poslanci majú právo podať voči neospravedlneniu účasti písomnú námietku. Konečné slovo však má predseda Národnej rady.

Šéf parlamentu tvrdil, že neospravedlnenú neúčasť na rokovaniach v budúcnosti nepripustí. "Ja si z parlamentu holubník robiť nenechám," vyhlásil v Markíze.

Sulík vyvíja tlak na dochádzku poslancov v čase, keď čelí ostrej kritike opozície. Tá tvrdí, že vedenie schôdzí nezvláda dosť dôstojne a dopúšťa sa prehreškov voči etikete. Opozičný Smer-SD sa tento týždeň neúspešne pokúšal Sulíka odvolať z funkcie.

Výhrady mali aj niektorí politici z koaličných strán. "Pán predseda sa učí tomu, ako sa vyjadrovať, ako sa chovať, ako sa správať, ako vystupovať ako druhý najvyšší ústavný činiteľ," povedal dnes v diskusnej relácii STV podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH). Dodal, že predsedovi SaS treba pomáhať. Sulík naopak tvrdil, že nikto z koalície mu "do očí" vážne výhrady neadresoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu