Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sulík odolal pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii

Podpredseda
Podpredseda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) dnes odolal pokusu opozície o odvolanie, zostáva tak naďalej na čele Národnej rady. Hlasovanie iniciovala najsilnejšia opozičná strana Smer-SD, ktorá Sulíkovi okrem iného vyčítala pochybenia v súvislosti so septembrovým referendom. Sulík bol prvým zástupcom súčasnej vládnej koalície, ktorý čelil hrozbe zosadenia.

O zotrvaní Sulíka vo funkcii rozhodlo po 4,5-hodinovej debate 85 prítomných poslancov. Za jeho odvolanie sa v tajnom hlasovaní vyslovilo 64 zákonodarcov, potrebná však bola nadpolovičná väčšina zo všetkých členov parlamentu, teda 76 hlasov. Proti odvolaniu hlasovalo 18 zákonodarcov, jeden poslanec sa zdržal a dva hlasy boli neplatné.

Sulík novinárom povedal, že veľká časť poslancov vládnej koalície sa na hlasovaní nezúčastnila, lebo sa tak dohodli z praktických dôvodov. Spočítavanie 150 hlasov by totiž trvalo dlhšie. Podpredseda Národnej rady Pavol Hrušovský (KDH) zase tvrdil, že nehlasovali z politických dôvodov, nechceli podporovať "akciu" Smeru-SD.

Bývalý premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico v rozprave zopakoval staršie výhrady voči Sulíkovi. Nepáčilo sa mu, že SaS nenominovala do ústrednej referendovej komisie vlastného zástupcu. Strana pritom vyzbierala väčšinu podpisov potrebných na zvolanie plebiscitu o zrušení koncesionárskych poplatkov či obmedzení poslaneckej imunity. Sulík už skôr priznal, že SaS svojho zástupcu do komisie nestihla nominovať. "Samozrejme, že ma to mrzí a necítim sa pri tom nejak obzvlášť super, že sme prešvihli termín," povedal aj dnes novinárom.

Fico kritizoval aj listy, v ktorých sa Sulík obrátil na starostov, aby vyzvali ľudí k účasti na referendum. Listy poslal prostredníctvom podateľne snemovne. Podľa neho tiež chce predseda parlamentu ovplyvniť výsledky referenda. Odvolal sa na Sulíkov výrok, že dôležitejší než účasť v ústrednej referendovej komisii sú zástupcovia v okrskových komisiách a tí vraj "vedia to sčítanie ovplyvniť".

Sulík tiež počas debaty poslancov o svojom odvolávaní čelil kritike, že sa ako druhý najvyšší ústavný činiteľ správa nevhodne a podľa viacerých členov Smeru-SD "Slovensku robí hanbu". Predseda Národnej rady napríklad vraj pred časom prišiel nevhodne oblečený na stretnutie s veľvyslancami. "Samozrejme, že sebareflexiu robím. Ja si myslím, že som dosť vnímavý voči kritike," reagoval Sulík. Podotkol však, že dnes je práve dva mesiace vo funkcii a teda ešte neuplynulo obligátnych 100 dní. Podobný názor mal aj poslanec za Most-Híd Peter Zajac. Podľa neho tiež Smer-SD dnešné rokovanie zneužil na negatívnu kampaň pred referendom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu