Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rodiny postihnuté záplavami si rozdelia takmer 6 miliónov

Nedávne povodne v Prievidzi
Nedávne povodne v Prievidzi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda rozdelí takmer šesť miliónov eur medzi rodiny postihnuté záplavami v júni a auguste. Pre rodiny s deťmi sa navyše pôvodná výška štátneho príspevku zvýši v závislosti od počtu detí, najviac pridané dostanú rodiny so štyrmi a viac deťmi. Rozhodol o tom dnes vládny kabinet. Štát už prispel na odstraňovanie následkov povodní desiatkami miliónov eur. Ďalšie desiatky miliónov eur dnes kabinet presunul z iných rozpočtových kapitol.

Zoznamy žiadateľov o príspevok, ktorým živel zničil domy a poškodil majetok, vypracujú obce a mestá; následne ich zašlú na úrad vlády. Občania by mali dostávať finančnú pomoc najskôr od polovice septembra. Štátny príspevok pre rodiny s deťmi sa pritom zvýši; sto eur navyše získajú rodiny s jedným dieťaťom, 300 eur dostanú pridané rodiny s dvoma a troma deťmi a o 500 eur sa zvýši podpora pre rodiny so štyrmi a viac deťmi.

Predchádzajúci minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) stanovil základnú výšku štátnej podpory v závislosti od poškodenia majetku. Najviac peňazí, a to 3000 eur získali rodiny, ktorým voda zničila dom. Čiastka tisíc eur bola vyplatená tým, ktorým vodný živel zaplavil obytné priestory a poškodil nábytok či spotrebiče. Ľuďom, ktorí mali zaplavené pivnice, sklady, hospodárstva či iné nebytové priestory, ministerstvo poskytlo 300 eur. Základné sumy zostávajú v platnosti, upravia sa len pre rodiny s deťmi.

Kabinet dnes podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) rozhodol aj o presune desiatok miliónov eur z rozpočtových kapitol dvoch ministerských úradov na prevenciu proti povodniam a riešenie ich dôsledkov. Na preventívne programy by sa malo použiť celkovo 82 miliónov eur z kapitoly ministerstiev pôdohospodárstva a práce; ďalších 40 miliónov eur z ministerstva pôdohospodárstva bude smerovať na zmiernenie následkov záplav.

Viaceré regióny Slovenska postihli v predchádzajúcich mesiacoch záplavy, ktoré vyvolali dlhotrvajúce alebo prívalové dažde. Voda zničila úrodu, domy či majetok ľudí a poškodila cesty a mosty. Predbežné škody spôsobné májovými a júnovými povodňami na východnom i južnom Slovensku dosiahli zhruba 700 miliónov eur, ďalší majetok obyvateľov na Hornej Nitre, v okolí Martina a Žiaru nad Hronom zničili povodne z júna a augusta.

Bývalá i súčasná vláda vyčlenili na odstraňovanie následkov záplav zhruba 40 miliónov eur, ďalších 8,85 milióna poskytla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Približne milión eur zas smerovalo na geologický prieskum oblastí, ohrozených zosuvmi pôdy; šesť miliónov eur je určených na opravy poškodených hrádzí, mostov či zdrží, ktoré slúžia na protipovodňovú ochranu. Prispieť by mala aj národná lotériová spoločnosť Tipos, ktorá má do štátneho rozpočtu odviesť mimoriadnych 40 miliónov eur. Slovensko požiadalo aj o príspevok z Fondu solidarity Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu