Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vláda dá na protipovodňové práce 13,3 milióna

Víkendové záplavy
Víkendové záplavy

BRATISLAVA - Vláda poskytne obciam či hasičom 13,3 milióna eur na záchranné a protipovodňové práce, ktoré vykonali počas nedávnych záplav. Rozhodol o tom dnes kabinet premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Celkové výdavky však budú vyššie, keďže v niektorých lokalitách stále trvá druhý stupeň povodňovej aktivity a ich vyčísľovanie sa preto neskončilo. Štát už dal na boj s následkami povodní niekoľko desiatok miliónov eur.

Predbežné škody spôsobné povodňami z mája a júna dosiahli takmer 700 miliónov eur, ďalšie ujmy na majetku jednotlivcov i samospráv spôsobili víkendové záplavy z búrok na hornej Nitre, v Turci a v okolí Žiaru nad Hronom. Živel zničil v predchádzajúcich mesiacoch domy, cesty, mosty i úrodu, o život pripravil viacero ľudí.

Obce vynaložili na záchranné a protipovodňové práce podľa predbežných údajov najmenej 11,88 milióna eur. Takmer poldruha milióna eur stáli záchranné práce, ktoré zabezpečovali hasiči či polícia. Definitívna výška nákladov však bude známa až potom, ako bude odvolaný druhý stupeň povodňovej aktivity a uzavrú sa všetky práce.

Predchádzajúci kabinet Roberta Fica (Smer-SD) vyčlenil pred júnovými parlamentnými voľbami 25 miliónov eur na odškodnenie ľudí, ktorých majetok zničili rozvodnené rieky v máji a júni. Novovymenovaná premiérka Radičová zas poskytla desiatkam samospráv 8,85 milióna eur na odstraňovanie následkov povodní. Vláda nedávno dala ďalší zhruba milión eur na geologický prieskum oblastí, ohrozených zosuvmi pôdy. Zároveň tiež uvoľnila necelých šesť miliónov eur na opravy poškodených hrádzí, mostov či zdrží, ktoré slúžia na protipovodňovú ochranu; peniaze neskôr plánuje preplatiť z Fondu solidarity Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu