Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zberatelia zbraní sa obávajú, že prídu o majetok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Plánovaná zmena zákona o zbraniach a strelive, ktorá by mala zakázať všetky automatické zbrane, vystrašila okrem športových strelcov a poľovníkov aj časť zberateľov. Tí sa obávajú, že by mohli prísť o majetok za tisícky eur.

Návrh novely však zatiaľ nie je spracovaný a o zmenách by sa malo ešte diskutovať, tvrdili zástupcovia niektorých stavovských organizácií. "Zberatelia investovali do zbraní niekedy aj desiatky tisíc eur," povedal Miroslav Učeň z Klubu zberateľov poľovných zbraní a streliva. Zatiaľ nie je jasné, čo by mala novela zákona obsahovať, a preto sa podľa neho o rozsahu úprav len špekuluje. "Počkáme si na jej úplné znenie," povedal Učeň.

Slovenskí zberatelia vlastnia okrem menších strelných zbraní napríklad aj tanky a delá. Veľké zbrane však nie sú funkčné. Plánované zmeny, ktoré ohlásil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), by sa tak mohli dotknúť napríklad historických vojenských vozidiel - tie majú vo výbave aj samopaly. Prípadná strata majetku po skonfiškovaní či znehodnotení historických zbraní je pravdepodobne najväčší problém prípadnej novely zákona aj podľa Daniela Turečka z občianskeho združenia Legis Telum - Združenie vlastníkov strelných zbraní.

"Bude zasiahnutá veľká časť športových strelcov, poľovníkov aj zberateľov," povedal Tureček. Samopal, či presnejšie útočnú pušku Sa-58 prerobenú na streľbu iba jednotlivými ranami, si môže majiteľ zbrojného preukazu oficiálne kúpiť za 200 eur, zberatelia však majú aj podobné zbrane napríklad z druhej svetovej vojny za tisícky eur. Ich znefunkčnením by tieto exponáty výrazne stratili na cene. Kontroverzné sú podľa niektorých majiteľov zbraní tiež plánované opakované psychologické testy.

Viacerí účastníci diskusií na internetových portáloch upozornili najmä na to, že podobné nariadenie už na Slovensku bolo, no ministerstvo vnútra ho zrušilo. Podľa Učňa by ich opätovné zavedenie mohli skomplikovať život najmä starším majiteľom zbraní.

"Nemuseli by cez nich prejsť, bolo by vhodné rozčleniť psychotesty podľa veku," dodal. Zmenu zákona o zbraniach a strelive avizoval Lipšic krátko po vyčíňaní masového vraha, ktorý v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves začiatkom týždňa zastrelil sedem ľudí, 15 zranil a nakoniec zbraň obrátil proti sebe.

Muž vraždil legálne držaným samopalom, ktorých majú držitelia zbrojných preukazov na Slovensku stovky. Zbraň však podľa zákona nesmie strieľať v dávkach, len jednotlivé strely. Plne funkčné samopaly sa dajú kúpiť na čiernom trhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu