Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vlastníci zbraní sú proti návrhu vyhlášky, zdraželi by psychotesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva chce protiústavným spôsobom nad rámec zákona vyhláškou zmeniť podmienky povinných psychotestov pre strelcov, tvrdí občianske združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum.

Splnenie povinného psychotestu by držiteľom zbraní vyhláška zdražila o 20 eur. V prípade prijatia vyhlášky, ktorá má podľa návrhu platiť od 1. marca, združenie požiada Generálnu prokuratúru a prezidenta o podanie návrhu na preskúmanie súladu vyhlášky s ústavou. Podľa člena predstavenstva Legis Telum Daniela Turečeka budú žiadať aj vyšetrenie, kto je za vyhlášku zodpovedný.

Predstaviteľom združenia prekáža, že desať mesiacov po platnosti novely zákona o zbraniach a strelive, ktorá ukladá strelcom povinnosť absolvovať testy u klinického psychológa, prichádza rezort zdravotníctva s vyhláškou, ktorá by zdvihla cenu za splnenie podmienok na držanie zbrane, teda zbrojný preukaz. Psychologické vyšetrenie totiž stojí 80 eur, podľa vyhlášky by musel žiadateľ zaplatiť ďalších 20 eur za výpis zo zdravotnej dokumentácie od všeobecného lekára, ktorý má poskytnúť klinickému psychológovi. „Paradoxne však ide o zdvojený krok,“ upozornil Tureček. Rovnaké potvrdenie totiž žiadateľ odovzdáva na polícii.

Podľa novely zákona musí skupina spomedzi držiteľov zbraní, ktorá má samonabíjacie zbrane odvodené zo samočinných, absolvovať psychotesty do 30. apríla. Časť z nich si dala urobiť testy po starom, teda za 80 eur, ostatní by v prípade platnosti vyhlášky museli ešte doplatiť 20 eur. Pritom väčšina strelcov si podľa predstaviteľov združenia nechala túto povinnosť na koniec stanoveného obdobia. Legis Telum poukazuje aj na to, že nebol stanovený zoznam zbraní, ktoré patria do skupiny samonabíjacích, napokon rezort vnútra k nemu predsa len pristúpil.

„Odvolávajú sa na ruský fanúšikovský web,“ tvrdí predseda predstavenstva Legis Telum Ľudovít Miklánek. Na príprave vyhlášky sa podľa neho podieľali rezorty zdravotníctva, vnútra a slovenská komora psychológov. Z komunity strelcov a ich združení k príprave vyhlášky podľa Miklánka neprizvali nikoho. Celá situácia podľa združenia vyvoláva dojem perzekvovania a zaťažovania občanov ďalšími poplatkami v prospech zdravotníckych záujmových skupín. Schválením vyhlášky podľa nich môžu vzniknúť dotknutým občanom priame materiálne škody, byrokratické prieťahy a nemateriálna ujma.

Polícia v súvislosti so zoznamom argumentuje, že existuje veľké množstvo výrobcov, fyzických a právnických osôb, ktoré majú oprávnenie na výrobu a úpravu zbraní. Tieto zbrane dávajú do obchodnej siete pod nespočetným množstvom modelových a obchodných názvov. "Stáva sa, že tá istá zbraň po úprave môže mať rôzne názvy," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. Ako príklad uviedla rôzne označenie upravenej útočnej pušky vzor 58, alebo americkej útočnej pušky M 16/AR

"Pri tvorení zoznamu zbraní polícia čerpala z viacerých zdrojov. Zoznam, ktorý je v tejto chvíli k dispozícií, bude podľa potrieb aktualizovaný," dodala Baloghová. Podľa platnej legislatívy povinnosť podrobiť sa psychologickému vyšetreniu na posúdenie psychickej spôsobilosti do 30. apríla tohto roka majú držitelia zbraní kategórie A – samočinných zbraní alebo kategórie B – samonabíjacích palných zbraní, ktoré boli konštrukčne odvodené alebo upravené zo samočinnej zbrane.

Doterajší zisk plynúci v prvom kole testovania do kasy klinických psychológov je podľa Legis Telum približne 160-tisíc (počet držiteľov zbraní) krát 80 eur (poplatok za vyšetrenie), teda 12,8 milióna eur. Prijatím navrhovanej novely vyhlášky sa zisky zo streleckej komunity podľa združenia zdvihnú o 160-tisíc krát 20 eur, teda 3,2 milióna eur.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že cieľom jeho vyhlášky je zvýšenie bezpečnosti občanov, "bez ohľadu na to, čo si o tom myslí lobistické združenie, ktoré zastupuje majiteľov zbraní". Psychológ podľa vedenia rezortu najlepšie posúdi psychický stav potenciálneho majiteľa alebo držiteľa zbrane aj na základe výpisu zo zdravotnej dokumentácie od všeobecného lekára. "Finančný dopad na majiteľa zbrane v súvislosti s predložením výpisu o zdravotnej dokumentácii je zanedbateľný v pomere k cene zbrane a streliva," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová s tým, že bezpečnosť občanov je prioritou ministerstva zdravotníctva.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa podľa navrhovaného znenia vyhlášky bude možné na základe získaných relevantných údajov o žiadateľovi alebo držiteľovi zbrane (najmä o organických poškodeniach CNS, poruchách správania, rizikových faktoroch a stavoch, ktoré sú kontraindikáciami psychickej spôsobilosti) lepšie posúdiť existenciu kontraindikácií psychickej spôsobilosti.

Chcú tak znemožniť držanie alebo nosenie zbrane psychicky nespôsobilými osobami. Navrhovaná úprava umožňuje u žiadateľov a držiteľov lepšiu identifikáciu porúch, stavov a rizikových faktorov, ktoré sú kontraindikáciami psychickej spôsobilosti, čo je podľa MZ významnou súčasťou prevencie zneužitia strelných zbraní. Účelom predkladaného návrhu podľa MZ nie je znemožniť úspešné absolvovanie psychologického vyšetrenia držiteľom ani žiadateľom. Chcú však umožniť získanie údajov, aby sa dalo čo najkompetentnejšie posúdiť psychickú spôsobilosť na držanie alebo nosenie strelnej zbrane a streliva.

Klinický psychológ Karol Kleinmann hovorí, že zmeny, ktoré by priniesla vyhláška, nie sú až takou novinkou. Už pri schvaľovaní zákona sa podľa neho uvažovalo, že sa niektoré postupy spresnia.

"Nebola to pripravovaná šikana, odborná verejnosť vedela, že to príde," uviedol Kleinmann. Podľa jeho slov je v popise práce klinického psychológa zistiť hranicu medzi normálnym psychickým stavom a stavom, pri ktorom sa objavia patologické symptómy. Na takéto stanovenie je potrebná spolupráca s ďalšími odborníkmi z iných lekárskych odborov.

"Najbližším spolupracovníkom klinického psychológa je okrem iných aj všeobecný lekár. Jeho závery indikujú, či sa má psychológ pri vyšetrení zamerať nejakým smerom," vysvetľuje Kleinmann dôvody, na čo potrebujú psychológovia výpisy zo zdravotnej dokumentácie. Upozornil aj na to, že doteraz neexistovala dôkladná kontrola zápisov do zdravotnej dokumentácie.

Človek, ktorý neprešiel psychologickými testami a túto skutočnosť nemal zaznamenanú v zdravotnej dokumentácii, neraz žiadal o psychologické vyšetrenie ešte pred vypršaním stanovenej ročnej lehoty. Ako upozornil Kleinmann, spomínaných 80 eur predstavuje maximálnu čiastku, ktorú môže poplatok za psychotest predstavovať, viacerí psychológovia si za toto vyšetrenie účtujú asi 60 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu