Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gašparovič vymenoval za šéfa SIS Karola Mitríka

Karol Mitrík a Ivan Gašparovič
Karol Mitrík a Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenoval do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) nominanta SDKÚ-DS Karola Mitríka. Do kresla nastúpi od štvrtka, nahradí Jozefa Magalu, ktorého do čela SIS presadil bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD).

Mitríka schválila vláda pred vyše mesiacom, hlava štátu podmienila jeho vymenovanie udelením bezpečnostnej previerky. Tú podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) získal.

Mitríka schválili koaličné strany a následne vláda na návrh premiérky Radičovej v júli. V minulosti pôsobil ako primátor Spišskej Novej Vsi, aj ako poslanec. Kreslo v Národnej rade sa snažil získať aj v júnových voľbách, bol však zaradený až na 94. mieste kandidátky.

Radičová vyzdvihovala u svojho nominanta zásadovosť, ako aj to, že nikdy nebol členom komunistickej strany. Kritici mu naopak vyčítajú, že pred štyrmi rokmi svedčil na Špeciálnom súde v prospech bývalého viceprimátora Košíc a člena SDKÚ Eugena Čuňa, ktorý bol obžalovaný z brania úplatku.

Magala dnes pri odvolávaní z funkcie vyhlásil, že tajné služby počas jeho pôsobenia na rozdiel od predchádzajúcich období nečelili žiadnemu veľkému škandálu. "Pod mojím vedením sa službe podarilo dostať do Forumu, čo je špičkové zoskupenie zahraničných spravodajstiev a najmä do Bernského klubu, čo je exkluzívny klub riaditeľov spravodajských služieb," tvrdil.

Médiá po nástupe Magalu pred štyrmi rokmi informovali, že SIS údajne v minulosti odpočúvala centrály politických strán. Magala to vraj povedal na rokovaní parlamentného výboru na kontrolu SIS. Napriek tomu Magala počas svojho príhovoru pochválil svojho dnes už zosnulého predchodcu Ladislava Pittnera za spoluprácu. Politické strany si po svojom nástupe k moci zvyčajne do tajných služieb, ktoré majú prístup k citlivým informáciám, presadia sebe blízkych ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu