Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Sochu Svätopluka má posúdiť odborná komisia

Socha Svätopluka
Socha Svätopluka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spornú sochu veľkomoravského panovníka Svätopluka, ktorú na nádvorí Bratislavského hradu odhalili krátko pred júnovými voľbami, nechá nový predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) posúdiť odbornej komisii. Mala by napríklad rozhodnúť, či je vhodné jej umiestnenie, povedal dnes novinárom.

Pokračovanie rekonštrukčných prác na hrade bude podľa neho závisieť od možností štátneho rozpočtu, pričom väčšia časť budovy je už ukončená. Vytvorenie sochy Svätopluka dlhodobo presadzoval bývalý premiér a predseda v súčasnosti už opozičného Smeru-SD Robert Fico. Jej odhaľovanie priniesla v priamom prenose verejnoprávna Slovenská televízia.

Ficovi kritici tvrdili, že podujatie Smer-SD využil na predvolebnú kampaň. Sochu navyše stvárnil autor mnohých diel vystavených počas komunistického režimu Ján Kulich a Svätopluk je označený za "kráľa starých Slovákov". V čase keď panovník žil, však podľa viacerých historikov ešte nemožno hovoriť o národe Slovákov, tento pojem je oprávnený pre neskoršie obdobia.

"Komisia posúdi, čo to je za sochu (...), či by jej náhodou niekde nebolo lepšie, čo je to za nápis," povedal Sulík. Zostavením komisie poveril šéf parlamentu Máriu Zavackú z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Zdôrazňoval, že rozhodnutie o budúcnosti sochy nechce urýchliť. Tvrdil, že osobne sa mu dielo nepáči, no upozornil, že jeho výtvarné cítenie nie je na takej úrovni, aby mohlo byť smerodajné.

K dávnejším výhradám k soche sa nedávno pridali kritici, podľa ktorých je na nej zachytený znak Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenského štátu. Ide i dvojkríž s rovnako dlhými ramenami, zatiaľ čo súčasný štátny symbol má horné rameno kratšie. Sulík zatiaľ nemieni osloviť políciu s podnetom, v ktorom by mohol poukázať na zakázanú propagáciu fašizmu.

Predchádzajúca vláda na čele so Smerom-SD spustila aj rozsiahlu rekonštrukciu Bratislavského hradu. Jej oponenti poukazovali na to, že v čase hospodárskej krízy a zrýchleného zadlžovania štátu nie je takáto aktivita vhodná a že ide o lukratívnu zákazku pre spoločnosť Váhostav-SK údajného podporovateľa Smeru-SD Juraja Širokého. Medzičasom budovu hradu z väčšej časti už zrekonštruovali.

"Určite nebudem chcieť za každú cenu zakonzervovať stavbu. Treba nájsť nejakú vhodnú úroveň, kde by sa dalo prestať," zhrnul predseda Národnej rady. Predchádzajúce vedenie plánovalo do konca predchádzajúceho volebného obdobia opraviť budovu samotného hradu za asi 39 miliónov eur. Neskôr sa malo pokračovať renováciou ďalších objektov v areáli, pričom náklady by dosiahli asi 100 miliónov eur. Podľa Sulíka budú ďalšie práce závisieť od toho, či sa na ne vo verejných zdrojoch nájdu peniaze. Sulík pritom plánuje zverejniť na internete zmluvy na dodávku doterajších prác.

"Myslím, že veľmi pomôže, keď tie zmluvy zverejním a už sa nájde niekto, kto upozorní (...) na nejaké nedostatky v týchto zmluvách," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu