Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Socha Svätopluka má fašistický znak Hlinkovej gardy

Fašistický znak Hlinkovej gardy
Fašistický znak Hlinkovej gardy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Socha Svätopluka na Bratislavskom hrade nesie znak, ktorý je tvarovo zhodný s odznakom Hlinkovej gardy. Podľa odborníka rovnoramenný dvojkríž v kruhu jednoznačne plnil funkciu "slovenského hákového kríža." Informoval o tom portál aktualne.sk.

"Používal sa od roku 1938 a bol účelovo vytvorený podľa vzoru hákového kríža v kruhu - emblému Hitlerovej NSDAP, podobne ako emblém maďarskej fašistickej Strany šípových krížov - šípovito ukončený kríž v kruhu," cituje portál autora štátneho znaku a tajomníka Heraldickej komisie MV Ladislava Vrtela.

Všetky tieto symboly mali podľa Vrtela svoj predobraz v nemeckom hákovom kríži v kruhu. Nespochybňuje pritom samotný motív dvojitého kríža na soche Svätopluka. Naopak, je presvedčený, že je na to historický dôvod, ale jeho vyobrazenie by malo byť iné.

"Tolerovať použitie emblému polovojenskej fašistickej organizácie, ktorej symbolika - ako je známe - ani dnes na Slovensku nie je celkom zabudnutá v žiadnom prípade nemožno. Na akékoľvek zľahčovanie nebezpečenstva oživovania fašistickej symboliky môžeme v budúcnosti doplatiť," cituje web odborníka. Podľa neho však nešlo zo strany autora o zámer, „ale išlo len o dôsledok poľutovaniahodného ignorovania historických skutočností bez konzultácie s heraldikom."

Na túto skutočnosť pritom ešte 8. júna, teda dva dni po veľkolepom odhalení sochy, upozornil aj prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu. Tí totiž boli zakladajúcimi členmi občianskeho združenia Svätopluk, ktoré iniciovalo osadenie sochy aj verejnú zbierku. Kancelária prezidenta sa podľa Vrtela obrátila na známeho medievalistu profesora Matúša Kučeru, hovorca prezidenta Marek Trubač však o takomto kroku nevie. Reakcie ostatných strán portál neuviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu