Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rimava klesá, Ondava stále stúpa, hrozí vyliatie

ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TREBIŠOV - Rieka Ondava pri Horovciach ustavične stúpa a hrozí vyliatím.

„Na niektorých miestach je už len 40 centimetrov od koruny hrádze, preto sme na týchto úsekoch začali s ukladaním vriec s pieskom. Na pomoc sme si zavolali sto vojakov z trebišovských a michalovských kasární, ktorí začali zvyšovať hrádze od jednej popoludní,“ informoval prednosta trebišovského obvodného úradu Róbert Puci. Obyvateľom s čerpaním vody a záchrannými prácami pomáha aj 30 hasičov, 20 vojakov a ďalších 30 zamestnancov mesta. Pršať už prestalo a v obciach sa situácia upokojuje.

Naopak voda v Rimave a Blhu v Rimavskosobotskom okrese, ktoré počas víkendu zaplavili desiatky domov, postupne klesá. Stále však platí najvyšší stupeň povodňovej aktivity. "Určite bude platiť aspoň tri dni. Voda začala klesať v nedeľu podvečer. Prítoky do Klenovskej priehrady aj do Teplého Vrchu klesajú po centimetroch," povedal predseda povodňovej komisie Vladimír Šándor. Ráno o deviatej vo Vlkyni klesla hladina Rimavy o osem centimetrov, v Rimavskej Seči presahovala približne desať centimetrov nad tretím stupňom. Ako Šándor ďalej uviedol, problémy s vodou nastali po večerných dažďoch v obci Kráľ. "Ešte dnes ráno tam potrebujú vrecia s pieskom. Miestny potok sa tam vylial a ohrozuje domy a preteká do Aboviec," ozrejmil.

Pravdepodobne najhoršia situácia bola v obci Cakov, kde sa vylial miestny potok a zatopil šesť domov. Starosta obce Karol Bari na nich predbežne odhadol škodu asi na tri tisíc eur. V ostatných domoch sú podľa jeho slov zaplavené minimálne pivnice či záhrady. V obci teraz pracujú na odstraňovaní škôd a naďalej odčerpávajú vodu z postihnutých domov. Ako dodal, problémy s vodou v pivniciach mávajú každý rok v jarnom období, no takúto veľkú vodu si dávno nepamätajú. "Rieka Blh ostala v koryte. Aj keby už nepršalo, počítame s tým, že korytá budú určite plné, pretože priehrady sa potrebujú zbaviť vody," uviedol. Do rieky podľa neho ešte pribudne voda z približne 30 hektárov zaplavených polí.

Podľa riaditeľa hasičov v Rimavskej Sobote Mareka Laššáka v nedeľu zaznamenali 18 zásahov, dnes celkovo sedem. "Vrecovali a spevňovali sa brehy Rimavy a potokov v siedmich obciach. Voda sa odčerpávala aj v Rimavskej Seči," uviedol. Pri zásahoch pomáhali aj hasiči s technikou z okresov Lučenec, Žiar nad Hronom, Veľký Krtíš či Banská Bystrica. "Problémy neboli ani tak s Rimavou, ako s bočnými potokmi," dodal.

Obmedzenia pretrvávajú aj na železničných tratiach. Podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlíkovej na úseku medzi Rimavskou Sobotou a Jesenským vlaky naďalej premávajú rýchlosťou 10 km/h. Zaplavenie tu spôsobilo poruchu svetelného signalizačného zariadenia, ktoré museli odstaviť. Na úsekoch medzi Tisovcom a Hnúšťou či Tisovcom a Pohronskou Polhorou mali problénmy so spadnutými stromami.

Rimava klesá, Ondava stále
Zobraziť galériu (4)

 

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu