Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

L. Mara je už plná, v Liskovej zatopilo 30 domov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK – Vodná nádrž Liptovská Mara je naplnená takmer do maximálnej prevádzkovej hladiny, objem vody je 364 mil. metrov kubických. Potvrdil to riaditeľ Správy povodia horného Váhu Ružomberok Róbert Hok.

„Do maximálnej prevádzkovej hladiny chýba ešte niekoľko centimetrov. Pravdepodobne pôjdeme do retenčného priestoru. To znamená, že budeme zvyšovať odtok do Váhu. Môže sa tým pádom vyliať Váh v obciach Ružomberského okresu, kde sú nízke brehy, napríklad v Stankovanoch,“ konštatoval Hok.

V dolnom Liptove sa v súčasnosti z brehov vylievajú potoky v obciach Lúčky, Liptovská Teplá a Lisková. V Liskovej je zatopených približne 30 rodinných domov. „Je predpoklad vyliatia ďalších potokov, keďže územie sa správa ako špongia. Povodie je nasýtené vodou a korytá už nestačia zobrať všetku vodu. Prognóza je zlá,“ podotkol Hok.

V Liptovskom Mikuláši dnes zachraňovali situáciu v osade Hlboké. "Odkopali sme ryhy, lebo množstvo vody nestíhalo stekať do kanalizácie. Aby sa voda nezlievala do obytných častí, nanosili sme približne 30 ton piesku vo vreciach a nasmerovali vodu, aby odtekala do koryta Váhu. Museli sme vyčistiť aj koryto Nicovanky a vybagrovať odkaľovaciu šachtu, ktorú upchalo lístie a konáre z vojnového cintorína. V pohotovosti je 25 pracovníkov," povedal Dušan Grešo, riaditeľ Verejnoprospešných služieb L. Mikuláš.

 

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu