Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovensko asi zatvorí vzdušný priestor pre sopečný mrak

Letisko M.R Štefánika v Bratislave
Letisko M.R Štefánika v Bratislave

BRATISLAVA - Slovensku hrozí, že bude musieť uzavrieť svoj vzdušný priestor pre šíriaci sa mrak sopečného popola z Islandu. Napísal to dnes internetový portál TVnoviny.sk.

Hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická server informovala, že Bratislava dnes zrušila zatiaľ osem letov. Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) by mal oblak zasiahnuť Slovensko popoludní.

"Možno predvídať prípadné ďalšie rušenie letov," povedala pre TVnoviny.sk Madunická. Zároveň odporučila cestujúcim, aby nechodili na bratislavské letisko a situáciu radšej sledovali z domu.

"Čakáme, že v popoludňajších hodinách okraj toho oblaku by mal zasiahnuť územie Slovenska," povedal meteorológ SHMÚ Lukáš Braun. Mrak sopečného popola by mal prejsť celým územím Slovenska, nutnosť uzavrieť vzdušný priestor bude podľa neho závisieť aj od rozptylových podmienok v ovzduší. "Určite lety do Anglicka budú odstavené," tvrdil Braun.

Oblak komplikuje leteckú dopravu v Európe už druhý deň. Vzdušný priestor nad severozápadom krajiny už uzavrelo susedné Česko. Českí dispečeri predpokladajú, že popoludní sa prevádzka lietadiel zastaví nad celým územím. Vzdušný priestor sa chystá uzavrieť aj Rakúsko. Naopak leteckú dopravu postupne obnovuje Švédsko a dočasne tiež Nórsko.

Podľa správy európskej letovej služby Eurocontrol, ktorú vydala dnes dopoludnia, potrvá narušenie leteckej dopravy nad Európou pre popol z islandskej sopky minimálne ďalších 24 hodín. Služba očakáva, že sa počas dneška v európskom vzdušnom priestore uskutoční necelá polovica bežných letov; namiesto obvyklých 28.000 ich bude vypravených zrejme iba okolo 11.000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu