Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Poľsko zatvára letiská, kolaps hrozí aj Česku

Mnohí ľudia zostali uväznení na letiskách Zobraziť galériu (7)
Mnohí ľudia zostali uväznení na letiskách (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BERLÍN/REYKJAVÍK/PRAHA - Obrí mrak sopečného popola zahalil priestor medzi Európou a Severnou Amerikou a vážne skomplikoval leteckú dopravu na celom svete. Komplikácie v leteckej doprave sú podľa americkej agentúry AP porovnateľné len so situáciou po teroristickom útoku na New York v roku 2001. Desaťtisíce ľudí zostali uväznení na letiskách a podľa expertov môže trvať niekoľko dní, než sa letecká doprava vráti k normálu. Zastavenie leteckej dopravy hrozí aj nad Českom.

Mamutí oblak dymu sa pomaly posúva z Islandu na juhovýchod. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS už zasahuje až nad poloostrov Kola, podľa agentúry PAP aj nad územie Poľska.

Poľsko už rozhodlo o zatvorení svojho vzdušného priestoru. Okrem letísk Krakov-Balice a Rzeszów zatvoria medzi 10:00 a 16:00 hodinou všetky ostatné letiská v krajine. Pre televíziu TVN24 to uviedol hovorca agentúry pre leteckú prevádzku Grzegorz Hlebowicz. Už skôr zrušili lety z Katovíc do Londýna, Osla, Birminghamu, Dortmundu a Frankfurtu. Od štvrtku už je uzatvorený vzdušný priestor nad severným Poľskom. Popoludní by sa malo rozhodnúť o ďalšom postupe. Spoločnosť LOT presunula všetky lety plánované medzi 10:00 a 16:00, ich štart avizuje najskôr po 18:00.

Pokiaľ bude oblak postupovať podľa prognóz, všetka prevádzka sa dnes môže zastaviť aj nad Českom. Podľa hovorcu Riadenie letovej prevádzky sa v takomto prípade uzavrie v 10:00 severozápadná časť českého vzdušného priestoru, o 11:00 ruzyňské letisko a o 13:00 celý vzdušný priestor nad Českom.

Zatiaľ je český vzdušný priestor využívaný bez obmedzenia. Bez problémov sa zatiaľ lieta napríklad do Talianska, Španielska, Portugalska, Slovenska, Budapešti alebo aj do Krakova, dodala hovorkyňa. Vo štvrtok pražské letisko zrušilo celkovo 58 letov. Bratislavské letisko podľa svojej stránky zrušilo všetky lety spoločnosti Ryanair do Veľkej Británie a Írska (letiská Londýn – Stansted, Londýn - Luton, Liverpool, Birmingham, Edinburg a Dublin.

Optimistická správa dnes prišla od expertov z americkej meteorologickej služby AccuWeather. Tí tvrdia, že problém s duchnou sopečného popola pretrvá maximálne do nedele. Opačného názoru je Einar Kjartansson z islandskej meteorologickej služby, ktorý tvrdí, že problémy môžu trvať aj niekoľko týždňov. Všetko bude podľa neho záležať na aktuálnych poveternostných podmienkach. Za iróniu považujú svetové agentúry fakt, že hlavné islandské letisko Keflavik zostalo pre dopravu otvorené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu