Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Popol nad Európou zablokoval štvrtinu letov

Sopečný mrak ohrozuje motory lietadiel Zobraziť galériu (9)
Sopečný mrak ohrozuje motory lietadiel

LONDÝN - Sopečná činnosť na Islande narúša leteckú prevádzku nielen v Európe, ale aj na transatlantických cestách do USA a Kanady. Kvôli obriemu oblaku sopečného popola najprv zastavili prevádzku letiska v Británii, Belgicku, Holandsku, Dánsku a Švédsku a čiastočne aj letiská v Írsku, Francúzsku, Poľsku a Nemecku. Od štvrtka 23:00 SELČ zastavilo prevádzku aj letisko vo Fínsku, "mrak" sa zatiaľ najviac priblížil v strednej Európe k českému územiu.



Podľa európskeho úradu pre bezpečnosť letovej prevádzky Eurocontrol za celý štvrtok zrušili zhruba štvrtinu všetkých letov v Európe. Denne sa pritom na starom kontinente uskutoční 28 tisíc letových pohybov. Opatrenia nasledovali po upozornení odborníkov, že sopečný popol s malými úlomkami kamienkov, ľadu a piesku môže nielen výrazne znížiť viditeľnosť, ale ohroziť aj motory lietadiel.

Británia celkom uzavrela svoj letecký priestor vo štvrtok od 13:00 SELČ a podľa posledných informácií bude zatvorené až do piatka rána, nielen do štvrtkového večera, ako oznámili pôvodne. Lietadlá neštartujú ani z najväčšieho európskeho letiska Heathrow, ktoré je kľúčové pre transatlantickú leteckú premávku.

Pražské letisko Ruzyň síce nebolo zasiahnuté priamo, napriek tomu počíta zrušené lety na desiatky. Muselo vyškrtnúť spoje z oblastí dotknutých prerušením dopravy a do nich. Bratislavské letisko vo štvrtok informovalo, že dopoludnia zrušilo lety do Londýna a Dublinu, ako aj popoludňajšie lety do Londýna, Liverpoolu a Birminghamu. Zrušené lety prevádzkuje nízko nákladový Ryanair, ktorý už oznámil zastavenie letov v Británii, Írsku a Škandinávii. "Pokiaľ sa situácia nezmení, zrušené sú všetky lety do Veľkej Británie a Írska až do odvolania," uviedla hovorkyňa Ryanair pre Slovensko a Rakúsko Anja Seugling.

K rovnakému opatreniu, teda kompletnému uzatvoreniu celého svojho vzdušného priestoru pristúpilo aj Belgicko. Z belgického územia nesmie žiadne lietadlo vzlietnuť ani na ňom pristáť od od štvrtka 16:30 SELČ. Všetky lety zrušili aj na bruselskom letisku. Vo štvrtok večer úplne utlmili aj vzdušný priestor nad Holandskom. Prevádzku v noci na piatok zrušilo aj 24 francúzskych letísk.

Nórsko zastavilo leteckú dopravu najprv na severe a západe krajiny, potom aj v metropole Oslo. Švédsko rovnako úplne zastavilo leteckú prevádzku na severe, v Štokholme a na ďalších miestach je zatiaľ len obmedzená. Celý švédsky vzdušný priestor majú dnes večer uzavrieť úplne. Naopak islandské úrady oznámili, že miestne letisko je po stredajšom odstavení už plne v prevádzke, pretože nebezpečný oblak odletel.

Islandská sopka v ľadovci Eyjafjallajökull v stredu prudko zvýšila aktivitu. Stovky ľudí evakuovali z ohrozenej oblasti na juhu ostrova. Oblak popola sa pohybuje na juh, čo by ho malo zaniesť nad Škótsko, Dánsko a Nórsko. "Ako sa pohybuje k Holandsku a Belgicku, bude sa rozptyľovať a strácať na sile, rovnako ako každý iný prejav počasia. Nevieme ale, aký bude jeho rozsah," uviedol britský expert Brian Flynn. "Okrem nedostatku viditeľnosti spočíva riziko hlavne v tom, že sopečný popol v ovzduší môže poškodiť motory lietadiel," vysvetlil obavy leteckých úradov a spoločností hovorca švédskej leteckej správy Björn Stenberg.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu