Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kamióny sa po znovuspoplatnení ciest I.triedy vrátili na diaľnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kamióny a nákladné autá sa po opätovnom spustení mýta na cestách prvej triedy vrátili späť aj na spoplatnené diaľnice a rýchlostné komunikácie. Z nich sa časť vodičov stiahla po januárovom oslobodení ciest nižšej kategórie od platieb, aby znížili svoje náklady.

Dnes o tom informovala mediálna zástupkyňa spoločnosti SkyToll Lenka Lendacká. Potvrdili to aj niektorí starostovia obcí, ktorí sa na zvýšenú premávku na cestách prvej triedy pred časom sťažovali. Vláda oslobodila cesty nižšej kategórie od mýta v polovici januára po protestoch autodopravcov. Vyberanie mýta obnovila od začiatku marca.

"Po opätovnom spoplatnení vymedzených úsekov ciest I. triedy sa na nich intenzita dopravy výrazne znížila," informovala Lendacká. Napríklad na ceste I. triedy medzi Trnavou a Trenčínom prevádzkovateľ mýta SkyToll v stredu pred spoplatnením tejto komunikácie nameral o 27 percent vyššiu intenzitu, ako o týždeň neskôr, keď sa vyberalo mýto na všetkých vymedzených cestách. Intenzívnejšie využívanie ciest nižšej kategórie do konca februára potvrdili aj niektorí starostovia.

"Počas tohto obdobia cez našu obec prešlo približne sto kamiónov za hodinu, po znovuspoplatnení sa to vrátilo do normálneho stavu; teraz prechádzajú kamióny sporadicky," povedal starosta východoslovenskej obce Lemešany Jaroslav Buzogáň. Obnovenie povinnosti platiť mýto aj na cestách prvej triedy si pochvaľoval tiež starosta Hliníka nad Hronom Dušan Antal.

"Teraz tadiaľto chodia akurát smetiari, mäsiari a tí, čo zásobujú okolité obce," povedal. Omnoho väčší nával áut obec zažívala ešte pred otvorením rýchlostnej cesty R1. "Do jej spustenia v minulom roku po našej ceste prechádzalo denne asi 20.000 áut, potom už len okolo 5000," povedal.

Únia autodopravcov Slovenska, ktorá začiatkom roka proti mýtu protestovala, novému systému vyčítala nepripravenosť, výšku pokút či dĺžku spoplatnenej cestnej siete. Prekážali im aj údajne neprehľadné a zložité faktúry. Šéf únie Jaroslav Polaček spôsob výberu mýta naďalej kritizuje, nedostatky systému vraj pretrvávajú.

"Stále platí, že sú ľudia znechutení, že nevedia skontrolovať, za čo platia," povedal Polaček. "Úseky ciest sú transparentne označené názvom plne v súlade s požiadavkami dopravcov," reagovala Lendacká. Dodala, že na faktúrach je uvedený začiatok aj koniec vymedzeného úseku, spolu s cenou za každý prejdený úsek.

Mýto sa vyberá za jazdu po zhruba 2000 kilometroch ciest, z toho približne tri štvrtiny sú cesty prvej triedy. Šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma v minulosti odhadol, že len v januári prišiel štát oslobodením ciest prvej triedy na mýte o tri milióny eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu